NEUROIMAGING POKAZUJE DA MEDITACIJA MIJENJA MOZAK NA BOLJE

Budistički samostani u Tibetu zatvoreni; Infekcije koronavirusa potvrđene u tibetanskim regijama Kine
January 31, 2020
Život Bude — princ, ratnik, meditator, i konačno prosvijetljeni učitelj
January 31, 2020

NEUROIMAGING POKAZUJE DA MEDITACIJA MIJENJA MOZAK NA BOLJE

SARAH SLOAT

1.20.2020

ALFRED PASIEKA/Znanost Foto Knjižnica/Znanost Foto Knjižnica/Getty Images

UM I TIJELO

Nova studija dokumentira kako meditacija mijenja sivu tvar mozga.

Meditacija nije ništa novo: to je učvršćenje mnogih religija, a praksa je već tisućama godina. Međutim, znanstveno razumijevanje o tome kako meditacija mijenja tijelo sve se povećava. Neke studije pokazuju da meditacija može fizički promijeniti mozak i tijelo, sposobne smanjiti krvni tlak, simptome anksioznosti i depresije i nesanice.

No, možda su promjene u mozgu koje meditacija može izazvati i koje su najnevjerojatnije.U 2011. godini, istraživači su izvijestili u istraživanju psihijatrije: neuroimaging da osam tjedana uključivanja u prosječno 27 minuta dnevno meditacije rezultira razlikama u mozgu. Studija je uključivala dvije skupine ljudi koji nikada više nisu meditirali. Jedan je nastavio da ne meditirati, dok je drugi stavljen u menthfulness based program smanjenja stresa na University of Massachusetts Center for Mindfulness.

Magnetska rezonancija (MR) snimljene su slike strukture mozga 16 sudionika dva tjedna prije i dva tjedna nakon sudjelovanja u programu, koji je uključivao meditaciju koja se usredotočila na ne-osuđujuću svijest o senzacijama, osjećajima i stanju njihovog uma. Ovi skenovi mozga otkrili su da je skupina koja je meditirala, u usporedbi s grupom koja nije, povećala gustoću sive tvari u hipokampusu mozga i smanjila gustoću sive tvari u amigdali.

Zanimljivo je da amigdala komunicira s odgovorom "borbe-ili-let" tijela dok je hipokampus uključen u introspekciju, učenje i pamćenje.

Vaš mozak o posredovanju

Amishi Jha, neuroznanstvenik koji nije bio dio ove studije, izjavio je The Harvard Gazette da ti rezultati bacaju "svjetlo na mehanizam djelovanja treninga temeljenog na svijesti", pokazujući da stres ne može biti smanjen samo nakon osam tjedana ovog treninga, već i da trening odgovara strukturnim promjenama u mozgu.

Drugi rad istog tima također je utvrdio da meditacija uzrokuje 50-godišnji meditatori imaju istu količinu sive tvari kao 25-godišnjaci. I dok su drugi istraživači oprezni da kažu da meditacija nije neki čarobni lijek za nečije probleme, čini se da vrijedi pokušati.

The Buddhist News

FREE
VIEW