Pretvoriti krizu u zlato, samoizolaciju u unutarnji mir. Kako meditirati i zašto svjesnost može biti vaše duhovno vodstvo.

"To nije šala" COVID-19
March 20, 2020
Automatski nacrt
March 21, 2020

Pretvoriti krizu u zlato, samoizolaciju u unutarnji mir. Kako meditirati i zašto svjesnost može biti vaše duhovno vodstvo.

U svakoj krizi uvijek postoji prilika, čak i u slučaju epidemije COVID-19 koja je zarazila više od 250.000 ljudi i odnijela najmanje desetke tisuća života do sada. Među nekoliko mjera koje su izdale vlade diljem svijeta kako bi zaustavile širenje virusa, najbolji je rad od kuće kao najbolji oblik društvenog distanciranja.

Ne samo da je to odlična prilika za minimiziranje kontakta s ljudima fizički, već i savršeno vrijeme za minimiziranje kontakta s društvenim medijima. Umjesto da se grbamo nad vašim pametnim telefonom i osjećamo se beznadno i paranoično s poplavom vijesti o izbijanju, mogli bismo se okrenuti od njega i usredotočiti se na sebe i naš život.

Možete deklutterirati svoj dom, ozbiljno naučiti novu stvar, započeti novu rutinu ili izraditi novi projekt. Ali u vrijeme krize, nema ništa važnije od toga da se mentalno pripremiš za ovu situaciju. Važnost meditacije ne može se dovoljno naglasiti posebno kada je svijet u kaosu.

Postoje dvije vrste meditacije: Anapanasati (koncentracija) i Vipassana (svjesnost) meditacija.

Kako početi, učiti od Vipassana Meditacija Master Acharavadee Wongsakon.

Koncentracija je kada se um fokusira na jednu statičnu emociju. Drugim riječima, posvećujemo punu pozornost na određenu stvar kako bi za um. Vrlo je teško uspjeti u bilo čemu kada imamo ranjiv i nestabilan um. Takvo stanje uma čini nas lako odustati od bilo kakvih prepreka i nedostatak unutarnjeg mira.

Prednosti meditacije prakse

Praksa koncentracije pomoći će našem umu da bude jači i stabilniji. Također, njegov rezultat može nam pomoći da budemo pametniji i imamo oštriju memoriju.

Koncentracijska praksa postoji ne samo u budizmu, već iu drugim religijama. Svaka religija ima svoju tehniku koncentracije, ali tehnika koncentracije Bude je svjesnost o disanju pod nazivom "Anapanasati Meditacija". U ovoj tehnici usredotočimo našu pozornost na vlastito disanje fiksiranjem uma na nosnice bez pjevanja mantre. Dah će postati alat za stvaranje mira uma, a ne za analizu i praćenje bilo kakvih misli koje plutaju tijekom meditacije. Jednostavno treniramo naš um da ostane na jednoj statičnoj točki poput daha. Čini se da je teško vježbati na početku, ali na kraju daje puno prednosti.

Kroz povijest, društveno distanciranje i boravak kod kuće dokazali su da spašavaju milijune života tijekom pandemija. Zašto onda ne pretvoriš krizu u priliku da spasiš svoju dušu? Mentalna jasnoća i fokus kultivirani kroz meditaciju pomoći će vam da vidite kroz sve prepreke u životu čak i u situaciji života i smrti kao što smo sada suočeni.

Poznavanje Bude Foundation

www.knowingbudddha.org

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW