Μετατρέψτε μια κρίση σε χρυσό, αυτοαπομόνωση στην εσωτερική ειρήνη. Πώς να διαλογιστείτε και γιατί η προσοχή μπορεί να είναι η πνευματική σας καθοδήγηση.

«Δεν είναι αστείο» COVID-19
March 20, 2020
Αυτόματο πρόχειρο
March 21, 2020

Μετατρέψτε μια κρίση σε χρυσό, αυτοαπομόνωση στην εσωτερική ειρήνη. Πώς να διαλογιστείτε και γιατί η προσοχή μπορεί να είναι η πνευματική σας καθοδήγηση.

Σε κάθε κρίση, υπάρχει πάντα μια ευκαιρία, ακόμη και στην περίπτωση της επιδημίας COVID-19 που έχει μολύνει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και έχει αφαιρέσει τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες ζωές μέχρι στιγμής. Μεταξύ των διαφόρων μέτρων που εκδόθηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, το καλύτερο εργάζεται από το σπίτι ως η καλύτερη μορφή κοινωνικής αποστάσεως.

Δεν είναι μόνο μια μεγάλη ευκαιρία για την ελαχιστοποίηση της επαφής με τους ανθρώπους σωματικά, αλλά και μια τέλεια στιγμή για την ελαχιστοποίηση της επαφής με τα social media. Αντί να καμπουριάζουμε πάνω από το smartphone σας και να νιώθουμε απελπισμένοι και παρανοϊκοί με την πλημμύρα των ειδήσεων σχετικά με το ξέσπασμα, θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από αυτό και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Μπορείτε να απομονώσετε το σπίτι σας, να μάθετε σοβαρά ένα νέο πράγμα, να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα ή να καταλήξετε σε ένα νέο έργο. Αλλά σε περίοδο κρίσης, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να είσαι ψυχικά προετοιμασμένος για αυτή την κατάσταση. Η σημασία του διαλογισμού δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά ιδιαίτερα όταν ο κόσμος βρίσκεται σε χάος.

Υπάρχουν δύο τύποι διαλογισμού: η Αναπανασάτη (συγκέντρωση) και η Βιπάσσανα (mindfulness) διαλογισμός.

Πώς να ξεκινήσετε, μάθετε από Βιπάσσανα Διαλογισμός Δάσκαλος Αχαραβαντέ Wongsakon.

Συγκέντρωση είναι όταν το μυαλό επικεντρώνεται σε ένα στατικό συναίσθημα. Με άλλα λόγια, δίνουμε πλήρη προσοχή σε ένα δεδομένο πράγμα για το μυαλό. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε κάτι όταν έχουμε ένα ευάλωτο και ασταθές μυαλό. Μια τέτοια κατάσταση του νου μας κάνει εύκολα να εγκαταλείψουμε κάθε εμπόδιο και να στερηθούμε εσωτερική ειρήνη.

Τα οφέλη της πρακτικής διαλογισμού

Η πρακτική της συγκέντρωσης θα βοηθήσει το μυαλό μας να είναι ισχυρότερο και πιο σταθερό. Επίσης, το αποτέλεσμά του μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να είμαστε πιο έξυπνοι και να έχουμε μια πιο έντονη μνήμη.

Η πρακτική συγκέντρωσης δεν υπάρχει μόνο στον Βουδισμό, αλλά και σε άλλες θρησκείες. Κάθε θρησκεία έχει τη δική της τεχνική συγκέντρωσης, αλλά η τεχνική συγκέντρωσης του Βούδα είναι η προσοχή στην αναπνοή που ονομάζεται «Διαλογισμός Anapanasati». Σε αυτή την τεχνική, εστιάζουμε την προσοχή μας στη δική μας αναπνοή, στερεώνοντας το μυαλό στα ρουθούνια χωρίς να ψάλλουμε κανένα μάντρα. Η αναπνοή θα γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία της ειρήνης του μυαλού, όχι για την ανάλυση και την παρακολούθηση τυχόν σκέψεων που επιπλέουν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Απλά εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να παραμένει σε ένα στατικό σημείο όπως η αναπνοή. Φαίνεται δύσκολο να εξασκηθεί στην αρχή, αλλά στο τέλος δίνει πολλά οφέλη.

Σε όλη την ιστορία, η κοινωνική απόσταση και η διαμονή στο σπίτι έχουν αποδειχθεί ότι σώζουν εκατομμύρια ζωές κατά τη διάρκεια πανδημιών. Γιατί λοιπόν δεν μετατρέπεις την κρίση σε ευκαιρία να σώσεις και την ψυχή σου; Η πνευματική διαύγεια και η εστίαση που καλλιεργείται μέσω του διαλογισμού θα σας βοηθήσουν να δείτε μέσα από όλα τα εμπόδια στη ζωή ακόμα και σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Γνωρίζοντας το Ίδρυμα του Βούδα

www.knowingbuddha.org

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW