Πώς ο Βουδισμός εξαπλωθεί γραπτή γλώσσα σε όλο τον κόσμο

Το μεγαλύτερο συγκρότημα παγόδα του Βιετνάμ γνέφει τους προσκυνητές της άνοιξης
January 30, 2020
κορυφή 10 εφαρμογές διαλογισμού τράβηξε το $195M στην 2019, πάνω 52% από 2018
January 31, 2020

Πώς ο Βουδισμός εξαπλωθεί γραπτή γλώσσα σε όλο τον κόσμο

Διασφαλίζοντας ότι οι διδασκαλίες του Βούδα μεταδίδονται ανά χιλιετίες, η θρησκεία βοήθησε στην ανάπτυξη και διάδοση τεχνικών εκτύπωσης σε όλο τον κόσμο — όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση.

Με Cameron Laux 15 Ιανουάριος 2020 Νέα του BBC

Αισθάνεσαι ποτέ σαν να είσαι παγιδευμένος σε τροχό χάμστερ, ενώ ο άρχοντας της κόλασης βυθίζει τα δόντια του σε σένα; Αν ναι, μπορεί να αισθανθείτε ένα τράνταγμα αναγνώρισης βλέποντας έναν βουδιστικό πίνακα του Νεπάλ αφέντη Βούδα Λάμα. Δημιουργήθηκε για μια έκθεση βουδιστικών έργων τέχνης και χειρόγραφων σήμερα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, με πάπυρους, κειμήλια και φωτιζόμενα βιβλία που καλύπτουν 2.000 χρόνια και 20 χώρες.

Αν και Βουδιστικές αρχές, όπως η προσοχή, έχουν φιλτραριστεί στην επικρατούσα δυτική κουλτούρα, άλλες βασικές αρχές μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές. Σύμφωνα με τη βουδιστική κοσμολογία, η ζωή υποφέρει μέσα στον κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης. Στον πίνακα του Λάμα, είμαστε στη μεγάλη ρόδα που κρατάει ο Γιάμα, ο άρχοντας της κόλασης. (Τα μαλλιά του προσώπου του είναι στη φωτιά και φοράει ένα στέμμα από κρανία.) Στο κέντρο του τροχού βρίσκονται τρία ζώα που συμβολίζουν τις αιτίες της ταλαιπωρίας, τα «τρία δηλητηριώδη»: η άγνοια (χοίρος), η προσκόλληση (κόκορας) και ο θυμός (φίδι). Οι δύο τελευταίοι βγαίνουν από το στόμα του χοίρου: η άγνοια είναι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη οτιδήποτε, σημειώστε.

Αυτός ο πίνακας απεικονίζει τον τροχό της ζωής (πίστωση: Δάσκαλος Βούδας Λάμα, Σχολή Ζωγραφικής Sunapati Tangka, Bhaktapur, Νεπάλ)

Ο τροχός λούνα παρκ της samsara (αναγέννηση) περιστρέφεται σε αυτό το κομβικό σημείο. Η φέτα της πίτας στην κορυφή αντιπροσωπεύει το βασίλειο των θεών (ένα επιχρυσωμένο κλουβί), αυτό στο κάτω μέρος είναι κόλαση. Τα άλλα είναι τα βασίλεια των ημίθεων και των ανθρώπων (πάνω μισό), και των ζώων και των «πεινασμένων φάντων' (κάτω μισό). Οι άνθρωποι που κυβερνιούνται από τους πόθους τους ξαναγεννιούνται σαν πεινασμένα φαντάσματα. Η αναγέννηση στο ανθρώπινο βασίλειο είναι τυχερή επειδή προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες για να ξεφύγουν από τη Samsara και να επιτύχουν νιρβάνα — η κατάσβεση της επιθυμίας.

Κάποιος πεθαίνει και ξαναγεννιέται στους διάφορους τομείς του τροχού σύμφωνα με τη συμπεριφορά του. Όσο πιο υλιστικός είσαι, τόσο πιο πολύ κυβερνάται από τα πάθη, τόσο πιο δυσάρεστο είναι το βασίλειο της ύπαρξης. Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία.

Ένα επιχρυσωμένο ξύλινο άγαλμα, που πιστεύεται ότι ανατέθηκε από τον τελευταίο βασιλιά της Βιρμανίας, δείχνει τον Βούδα σε θεραπευτική στάση (Credit: Trustees του Βρετανικού Μουσείου)

Η έκθεση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης προσφέρει ιδέες μέσα από αντικείμενα που είναι τόσο έργα τέχνης όσο και τεχνουργήματα. Στην είσοδο, ένας επιχρυσωμένος Βούδας του 19ου αιώνα κρατά ένα μυρομπαλάν, ένα φρούτο που αποτελεί μεταφορική θεραπεία για τα τρία δηλητήρια. Μεταξύ των άλλων πόζες του, ο Βούδας απεικονίζεται συχνά ως ο μεγάλος θεραπευτής του ανθρώπινου πόνου. Ένας Βούδας είναι παρών στις πάνω γωνίες του πίνακα των Θάνγκα, για να μας δείξει το δρόμο προς την έξοδο. Ο τρόπος για να ξεφύγετε από αυτό το απρόσεκτο λούνα παρκ είναι να ακολουθήσετε τις διδασκαλίες του Βούδα, και η έκθεση παρουσιάζει αυτές με εκπληκτική αφθονία.

Επίσης αμφισβητεί τις κοινές παρανοήσεις. «Δεν υπάρχει συναίνεση για το αν ο Βουδισμός είναι θρησκεία ή όχι», λέει η Jana Iunma, επιμελήτρια της έκθεσης, στο BBC Culture. Ο Βουδισμός δεν έχει «υπέρτατο θείο ον ή θεό δημιουργό». Ο Βούδας μοιάζει περισσότερο με δάσκαλο, οδηγό, και μελετάει κανείς τη φιλοσοφία του και τη ζωή του μέσω κειμένων και εικονογραφήσεων. Τα μέσα ενημέρωσης που τα μετέφεραν εδώ και χιλιετίες είναι συναρπαστικά.

500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορεί να ταυτιστούν ως Βουδιστές, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επειδή ο Βουδισμός δεν είναι αποκλειστικός: μπορείτε να τον εξασκήσετε, ή να υιοθετήσετε στοιχεία του, όπως θέλετε. Κανείς δεν θα σου πει ότι το κάνεις λάθος. Επίσης, ο Βουδισμός δεν είναι ευαγγελικός: το αν επιλέγεις ή όχι να ακούσεις τις διδασκαλίες του Βούδα είναι δικό σου. Ίσως δεν είστε έτοιμοι, και πρέπει να περάσετε περισσότερο χρόνο στο βασίλειο των ζώων ή των πεινασμένων φαντασμάτων;

Ο Βουδισμός επικεντρώνεται στη διατήρηση και μετάδοση των διδαχών του Βούδα και σε όλη την ιστορία, είναι γρήγορο να καινοτομήσει τις τεχνολογίες μεταγραφής και εκτύπωσης

Ο Βουδισμός επικεντρώνεται στη διατήρηση και μετάδοση των διδαχών του Βούδα, και στον σχολιασμό τους· και σε όλη την ιστορία, είναι γρήγορο να καινοτομήσει και να εκμεταλλευτεί τις τεχνολογίες μεταγραφής και εκτύπωσης. Είναι ένας από τους μεγάλους οδηγούς των ανθρώπινων πολιτισμών. Η εκτύπωση Woodblock, για παράδειγμα, ήταν ζωτικής σημασίας για την εξάπλωση του Βουδισμού στην Ανατολική Ασία, και με τη σειρά του, ο Βουδισμός βοήθησε στη διάδοση τεχνικών εκτύπωσης. Όπως επισημαίνει η Ιγκούνμα, «Η βουδιστική παράδοση κειμένων αποτελεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ποικιλομορφία του υλικού γραφής και η δημιουργικότητα στην παραγωγή χειρογράφων και βιβλίων είναι συναρπαστική... Οι Βουδιστές ήταν και συνεχίζουν να υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες».

Ο τρόπος της λέξης

Ανάλογα με την περιοχή του κόσμου και την ιστορική περίοδο, τα Βουδιστικά χειρόγραφα και βιβλία έχουν δημιουργηθεί σε ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως πέτρα, φύλλα φοίνικα, πολύτιμα μέταλλα, ελεφαντόδοντο, ύφασμα, χαρτί και μετάξι. Οι διδασκαλίες του Βούδα είναι γραμμένες σε σανσκριτικά, Pali, κινέζικα, θιβετιανά, ιαπωνικά, νοτιοανατολικές ασιατικές γλώσσες, και στη συνέχεια δυτικές γλώσσες. Όπως παρατηρεί η Iunma, στην έκθεση υπάρχουν «αντικείμενα από 20 χώρες σε ακόμη περισσότερες γλώσσες και σενάρια».

Αυτά τα χρυσά φύλλα είναι από τα βασίλεια Pyu και χρονολογούνται στον 5ο αιώνα μ.Χ., ανασκάφηκαν στη Βιρμανία το 1897 (Credit: British Library Board)

Όλα διακρίνονται από τη στοχαστικότητα, τη λιχουδιά και την ομορφιά με την οποία γιορτάζουν τη ζωή και τις ιδέες του Βούδα, καθώς και από την εφευρετικότητα των μέσων μετάδοσης. Ένα πρώιμο παράδειγμα βουδιστικού κειμένου χαραγμένο σε σενάριο Pyu σε χρυσά φύλλα δείχνει πόσο εξαιρετική και σταθερή μπορεί να είναι η βουδιστική κληρονομιά κειμένου.

Τα χειρόγραφα των φύλλων φοίνικα ήταν μια διαδεδομένη μορφή μετάδοσης κειμένου από την εποχή του Βούδα μέχρι την ανάπτυξη του τυπογραφείου

Τα χειρόγραφα των φύλλων φοίνικων ήταν μια διαδεδομένη μορφή μετάδοσης κειμένου από την εποχή του Βούδα μέχρι την ανάπτυξη του τυπογραφείου, από το 500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα. Τα φύλλα φοίνικα είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλη την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία. Όταν κόβονται, επεξεργάζονται και στεγνώνουν παίρνουν μελάνι καλά και είναι ανθεκτικά στην υγρασία της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας. Έχουν ως αποτέλεσμα «βιβλία» να αποτελούνται από πολύ μεγάλα, επιμήκη φύλλα — ένα καλό χαρτί ισοδύναμο πολλούς αιώνες πριν τεθεί σε χρήση το χαρτί στην Ευρώπη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλήρη κείμενα και αποσπάσματα, αυτό είναι από ένα κύλισης του 1ου αιώνα (Credit: British Library Board)

Για να ξεκινήσει κοντά στην αρχή, η έκθεση περιλαμβάνει θραύσματα από Gandharan πάπυρους από τον 1ο αιώνα μ.Χ., που δημιουργήθηκαν περίπου 400 χρόνια αφότου πιστεύεται ότι έζησε ο ιστορικός Βούδας. Αυτά έχουν εξαιρετική σημασία: όπως παρατηρεί η Iunma, είναι «οι παλαιότερες γραπτές γραφές του Βουδισμού». Οι πάπυροι φτιάχτηκαν από φλοιό σημύδας στην Gandhara, ένα αρχαίο βουδιστικό βασίλειο στην περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Περιέχουν βουδιστικές γραφές στη γλώσσα Gandhari και το σενάριο Kharosthi. Τα θραύσματα φαίνονται τόσο αρχαία και εύθραυστα, αλλά το σενάριο πάνω τους παραμένει στοιχειωδώς σαφές.

Αυτός ο κύλισης του 10ου αιώνα απεικονίζει το Σούτρα των Δέκα Βασιλέων, περιγράφοντας δέκα στάδια κατά τη μεταβατική φάση μετά το θάνατο (Credit: British Library Board)

Κάνουμε ένα άλμα στη βελτίωση της μετάδοσης χειρόγραφων, σε μια έκδοση χαρτιού όπως την γνωρίζουμε, με τη Σούτρα των Δέκα Βασιλέων, η οποία βρέθηκε σε μια σπηλιά κοντά στο Ντουνχουάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, μέσα σε μια τεράστια κρύπτη εγγράφων. Μέχρι τότε, το χαρτί είχε χρησιμοποιηθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, όπου το ξηραντήριο κλίμα προσφέρεται για λεπτότερο υλικό, για αιώνες. Ο ζωγραφισμένος χάρτινος κύλισης μήκους 2,5 μέτρων Σούτρα χρονολογείται στον 10ο αιώνα και απεικονίζει τους Δέκα Βασιλιάδες του Κάτω Κόσμου, κάθονται πίσω από θρανία, κρίνοντας τις καλές και κακές πράξεις των ανθρώπων. Μια γραμματέας στέκεται δίπλα στο βασιλιά κρατώντας σημειώσεις. Οι δικαστές ψυχές φοράνε ξύλινα πηχάκια, και οδηγούνται από έναν φυλακιστή. Απεικονίζονται οι έξι δυνατότητες αναγέννησης, από την κόλαση μέχρι τον Βούδα.

Το Lotus Sutra θεωρείται από πολλούς ως σύνοψη των διδαχών του Βούδα. Αυτή η κύλιση του 17ου αιώνα από την Ιαπωνία είναι γραμμένη με Κινέζους χαρακτήρες (Credit: British Library Board)

Η Ιαπωνία είναι ένα σημαντικό κέντρο για τον Βουδισμό και για την εκλεπτυσμένη δημιουργία χειρόγραφων. Από τα εκθέματα από την Ιαπωνία, δύο είναι εξαιρετικά. Αντίγραφο του Lotus Sutra ανατέθηκε από τον αυτοκράτορα Go-Mizunoo το 1636. Το Lotus Sutra είναι ένα βασικό κείμενο στην παράδοση Mahayana της Ανατολικής Ασίας, και θεωρείται από πολλούς από τους υποστηρικτές του ως το άθροισμα των διδασκαλιών του Βούδα. Στην οθόνη είναι η κύλισης του κεφαλαίου οκτώ από 28 κεφάλαια. Η πλούσια εικονογραφημένη κύλισης περιέχει χρυσό και ασημί μελάνι σε χαρτί με λουλακί χρώμα. Το τμήμα που αναπαράγεται στη φωτογραφία εδώ δείχνει τον Βούδα ελπιδοφόρο Βουδισμό στους 500 μαθητές του.

Οι «Εκατομμύρια Γούρια Παγόδα» είναι από τα πρώτα παραδείγματα εκτύπωσης στον κόσμο (Credit: British Library Board)

Η Igunma εφιστά επίσης την προσοχή μας στις «Εκατομμύρια Γούρια Παγόδα», που περιέχουν ξόρκια για να επικαλεστούν τις προστατευτικές θεότητες, επειδή «είναι τα πρώτα παραδείγματα εκτύπωσης στην Ιαπωνία, και μεταξύ των πρώτων στον κόσμο», που χρονολογούνται μεταξύ 764 και 770 μ.Χ. Η αυτοκράτειρα Shotoku διέταξε τις γοητείες, συμπεριλαμβανομένων των βουδιστικών κειμένων, να εκτυπωθούν σε μικρές λωρίδες χαρτιού, και να τοποθετηθούν σε μικροσκοπικές ξύλινες παγόδες. Στη συνέχεια, οι παγόδες διανεμήθηκαν μεταξύ των 10 κορυφαίων βουδιστικών ναών στη δυτική Ιαπωνία. Γίνεται συζήτηση επί του θέματος, αλλά η εκτύπωση με ξύλα φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των εγγράφων. (Οι «Million Pagoda Charms» θεωρούνταν τα παλαιότερα έντυπα έγγραφα στον κόσμο μέχρι το 1966, όταν ανακαλύφθηκε ένα παρόμοιο έγγραφο που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε πριν από το 751.)

Σεντούκια σαν αυτό χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση χειρογράφων σε βιβλιοθήκες ναού (Credit: British Library Board)

Η βιβλιοθήκη — αποθήκευση εγγράφων — είναι φυσικά σημαντική για τον Βουδισμό και τα πολλά κείμενα του. Και αυτό εκτελείται με μεγάλη κλίση. Η Jana Igunma θεωρεί προσωπικά ένα από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης ως «μια μικρή διάταξη χειρογράφων σεντούκια και ένα ντουλάπι βιβλίων που δίνουν στους επισκέπτες μια εντύπωση για το πώς μοιάζει μια βιβλιοθήκη ναού στην ηπειρωτική νοτιοανατολική Ασία». Μια φωτογραφία εδώ απεικονίζει ένα ταϊλανδέζικο σκαλιστό και επιχρυσωμένο ξύλινο χειρογράφο σεντούκι του 19ου αιώνα για την αποθήκευση βουδιστικών κειμένων. Ανυψώνεται στα πόδια και κλείνει και κλειδώνει για να προστατεύει τα χειρόγραφα από την υγρασία και τις βλάβες των παρασίτων. Iunma σημειώνει ότι οι βιβλιοθήκες των ναών είναι πολύ ιεροί τόποι, όπου «μπορεί κανείς να βρει πραγματική μοναξιά και ηρεμία».

Η Vessantara Jātaka αφηγείται την ιστορία μιας από τις προηγούμενες ζωές του Βούδα (Credit: Irving Chan Johnson, Lim Su Qi και Rungnapa Kitiarsa, Σιγκαπούρη)

Τέλος, για να τελειώσει στο παρόν, η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανέθεσε ένα ζωγραφισμένο τοίχο που κρέμεται — ένα νέο βουδιστικό «κείμενο» — της Vessantara Jātaka από τρεις καλλιτέχνες της Σιγκαπούρης, τους Irving Chan Johnson, Lim Su Qi και Rungnapa Kitiarsa. Είναι ζωγραφισμένο στο ύφος ενός ταϋλανδέζικου πίνακα του 19ου αιώνα, ένα οπτικό βοήθημα διδασκαλίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, και απεικονίζει 13 σκηνές από την προηγούμενη ζωή του Βούδα, προκειμένου να διδάξει για τις βουδιστικές αξίες της γενναιοδωρίας και της φιλανθρωπίας.

Κατά την έξοδο από την έκθεση υπάρχει μια μεγάλη καμπάνα του είδους που χρησιμοποιείται στους ναούς για διαλογισμό και ψαλμωδία. Οι επισκέπτες καλούνται να το χτυπήσουν με ένα σφυρί. Αν ο Βουδισμός έχει ένα χαρακτηριστικό «ήχο «, αυτό πρέπει να είναι. Ο τόνος, τόσο χαρακτηριστικός του Βουδισμού, είναι βαθύς, καθαρός και συναρπαστικός. Είναι ο ήχος της αφύπνισης, μια έκκληση για προσοχή.

Ένας άλλος διακριτικός ήχος έρχεται μέσα από την αρχαία γλώσσα Pali, που θεωρείται ότι είναι κοντά στη γλώσσα που μιλούσε ο Βούδας. Ο κανόνας Pali για τις διδασκαλίες του Βούδα είναι μια σημαντική πηγή μεταγενέστερων μεταφράσεων — και οι απαγγελίες αυτών των κειμένων μπορούν να ακουστούν online. Όπως και το κουδούνι, είναι μια άμεση είσοδος σε κάτι που έχει διατηρηθεί, μέσω πάπυρου και χειρόγραφου, για χιλιετίες.

Η έκθεση του Βουδισμού βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2020.

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW