Thich Quang Do, Βουδιστής μοναχός και διάσημος Βιετναμέζος αντιφρονούμενος, πεθαίνει στα 91

200.000 Αυγά Προσφέρθηκαν στο Άγαλμα του Βούδα για να απομακρυνθεί ο Coronavirus
February 18, 2020
Μπουκάλια για ευλογίες: Ταϊλανδέζικο βουδιστικό ναό ανακυκλώνει τα πλαστικά σε ρόμπες
February 26, 2020

Thich Quang Do, Βουδιστής μοναχός και διάσημος Βιετναμέζος αντιφρονούμενος, πεθαίνει στα 91

από τον Συνδεδεμένο Τύπο

25 ΦΕΒ. 2020

Ανόι, Βιετνάμ — Ο Thich Quang Do, ένας βουδιστής μοναχός που έγινε το δημόσιο πρόσωπο της θρησκευτικής διαφωνίας στο Βιετνάμ, ενώ η κομμουνιστική κυβέρνηση τον κράτησε στη φυλακή ή σε κατ' οίκον περιορισμό για περισσότερα από 20 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο Ντο, ο οποίος πέθανε το Σάββατο στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, ήταν ο κορυφαίος ηγέτης της απαγορευμένης Ενοποιημένης Βουδιστικής Εκκλησίας του Βιετνάμ, η οποία συνεχώς μπλέκεται με την κυβέρνηση για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπέφερε για πολλά χρόνια από διαβήτη, καρδιακή πάθηση και υψηλή αρτηριακή πίεση, δήλωσε το Διεθνές Γραφείο Βουδιστικών Πληροφοριών στο Παρίσι, το οποίο μιλά για την εκτός νόμου εκκλησία και ανακοίνωσε το θάνατο.

Ο Ντο ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και έλαβε αρκετά βραβεία για τον ακτιβισμό του, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Rafto για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του Βραβείου Hellman/Hammett, το οποίο η ομάδα Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη δίνει στους συγγραφείς θάρρος απέναντι στις πολιτικές διώξεις.

«Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ την κυβέρνηση... Μόνο τολμώ να πω αυτό που θέλω να πω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με φοβούνται», είπε ο Do σε μια σπάνια συνέντευξη του 2003.

Παρόλο που το Βιετνάμ ενστερνίστηκε την οικονομική ελευθέρωση και τις ελεύθερες αγορές, το πολιτικό του σύστημα παραμένει σταθερά υπό τον έλεγχο της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Είπε ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα «είναι πιο σημαντικά από την οικονομική ανάπτυξη» και χωρίς αυτά «δεν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο με την πραγματική έννοια».

Ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση για χρόνια στο σπίτι του στο Μοναστήρι Thanh Minh Zen στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου σύμφωνα με τους υποστηρικτές του οργάνωσε προγράμματα μικροπιστώσεων και εκστρατείες ανακούφισης πλημμυρών ενώ συντονίζει επαρχιακές επιτροπές της παράνομης εκκλησίας του.

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Πληροφοριών Βουδιστών, είχε στερηθεί κάθε μέσο επικοινωνίας ανεξάρτητα τον τελευταίο χρόνο, αφού μετακόμισε στην Παγόδα Tu Hieu της πόλης, αφού τον έστειλαν έξω από το Μοναστήρι Thanh Minh Zen και ζούσε για λίγο στο βόρειο Βιετνάμ.

«Οι άνθρωποι που τον φρόντισαν κατέσχεσαν το κινητό του και εμπόδισαν τον προσωπικό του βοηθό να τον επισκεφθεί», ανέφερε σε ένα email η ομάδα υποστήριξης που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο Βουδισμός είναι η κύρια θρησκεία μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων 98 εκατομμύρια άνθρωποι του Βιετνάμ, αν και υπάρχουν και εκατομμύρια Χριστιανοί. Η κυβέρνηση έχει γίνει πιο ανεκτική στη δημόσια λατρεία τα τελευταία χρόνια, αλλά επιτρέπει μόνο μια χούφτα επίσημα εγκεκριμένων θρησκευτικών ομάδων.

Do γεννήθηκε Dang Phuc Tue στη βόρεια επαρχία της Ταϊλάνδης Binh στις 27 Νοεμβρίου 1928. Η περιφρόνηση του για τις κατασταλτικές κυβερνήσεις προηγείται της κομμουνιστικής εξαγοράς του 1975 που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ Νότιο Βιετνάμ και την πρώην Σαϊγκόν, τώρα Χο Τσι Μινχ Σίτι. Ο ίδιος φυλακίστηκε για πρώτη φορά το 1963 υπό τον Καθολικό ηγέτη ΜΚΟ Dinh Diem, και μετά την επανένωση του Βιετνάμ διαμαρτυρήθηκε εναντίον κυβερνών κομμουνιστών του.

Μετά τη σύλληψή του το 1977 με την κατηγορία της «υπονόμευσης της εθνικής αλληλεγγύης» και της διεξαγωγής «αντιεπαναστατικών δραστηριοτήτων», υπομένουν σχεδόν δύο χρόνια απομόνωσης σε ένα κελί περίπου τριών μέτρων, κοιτάζοντας μέσα από ένα παράθυρο στο μέγεθος του χεριού του μέχρι που η διεθνής πίεση ανάγκασε την απελευθέρωσή του, το Οι υποστηρικτές λένε.

Το 1981, η κυβέρνηση δημιούργησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ελεγχόμενη από το Βιετνάμ Βουδιστική Εκκλησία και ανάγκασε Do σε εσωτερική εξορία στη βόρεια επαρχία Binh. Do προσφέρθηκε αργότερα την ηγεσία της επίσημης εκκλησίας, λένε οι υποστηρικτές του, αλλά αρνήθηκε και το 1992 κατέφυγε στην Πόλη Χο Τσι Μινχ.

Το 1995, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν την αποστολή δύο φαξ σε Βουδιστές του εξωτερικού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρεμπόδιζε μια αποστολή ανακούφισης πλημμυρών που χρηματοδοτείται από την εκκλησία. Οι διεθνείς πιέσεις οδήγησαν στην πρόωρη αποφυλάκισή του το 1998, αλλά τέθηκε και πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό το 2001.

Αν και ο Ντο απελευθερώθηκε επίσημα δύο χρόνια αργότερα, μια έκθεση του 2005 από την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση ανέφερε μια ανώνυμη πηγή λέγοντας ότι οι περιορισμοί στο Ντο ήταν «ισοδύναμοι με κράτηση».

Κατά τη διάρκεια των ετών το Βιετνάμ αρνήθηκε κατηγορίες ότι έθεσε Do και ένας πρώην ηγέτης της Ενοποιημένης Βουδιστικής Εκκλησίας του Βιετνάμ, ο αείμνηστος Thich Huyen Quang, υπό κατ' οίκον περιορισμό. «ζουν φυσιολογικές ζωές» στα αντίστοιχα μοναστήρια τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Le Dung το 2005.

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, μια ανεξάρτητη ομάδα που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αποκάλεσε το θάνατο του Do «μια απίστευτη απώλεια για το λαό του Βιετνάμ».

«Με τη σιωπηλή δύναμη και τη χάρη του, αγωνίστηκε για δεκαετίες για να διατηρήσει και να προωθήσει τη θρησκευτική ελευθερία στο Βιετνάμ», δήλωσε η Επίτροπος Anurima Bhargava σε δήλωσή της που εξέδωσε η ομάδα.

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW