Budizam: pogled u vjerovanja, prakse i povijest

Kako se budistički redovnik suočava sa smrću?
February 26, 2020
Od lekcija iz povijesti
March 11, 2020

Budizam: pogled u vjerovanja, prakse i povijest

Dallen • 19. siječnja 2020.

Budizam je vježba u duhovnom razvoju. Krajnji cilj je postizanje prosvjetljenja kroz praksu meditacije i svjesnog življenja. Praktičari također nastoje razviti osobine kao što su suosjećanje, mudrost i svijest.

Prosvijetljena bića doživljavaju život bez ružičastih naočala, shvaćajući da život — sa svom svojom ljepotom, kušnjama i nevoljama — može biti veličanstven. Budizam uči da boljim razumijevanjem urođene ljudske prirode možemo okončati nepotrebnu patnju mijenjajući našu percepciju situacija i okolnosti.

Sadržaj

Što je budizam?

Budizam Činjenice

Glavna uvjerenja budizma

Pet propisa (Kodeksi ponašanja)

Buda - Osnivač budizma

Vježbanje

Suvremene dnevne prakse

Budistički spomenici — hramovi

Budistički spomenici — kipovi

Kratka povijest budizma

Što je budizam?

Budizam je vjera ili religija, temeljena na duhovnosti. Učenja osnivača, Siddhartha Gautama (Buddha), koja je rođena u Nepalu u šestom stoljeću prije Krista, ne temelje se na Bogu po zapadnom kršćanskom smislu te riječi. Umjesto toga, temeljna načela usredotočena su na filozofiju koja vodi do bezuvjetne sreće ili prosvjetljenja.

Buda je naučio da se sva ljudska patnja može pripisati negativnim stanjima uma i svi blagoslovi koje primamo dolaze iz pozitivnog stanja uma. Osnovni principi budizma su ljubav, ljubaznost i mudrost. Budizam obuhvaća moralna učenja drugih religija, ali nas također uči da imamo svrhu kroz naše postojanje.

Za korisno zaokruživanje, ovaj videozapis je koristan:

Budizam Činjenice

Osnivač: Siddhartha Gautama, rođena u šestom stoljeću prije Krista.

Budizam je nastao u Indiji i pretežno se prakticira u istočnoj i jugoistočnoj Aziji

Budizam u Japanu prakticira se od oko 550 C.E.

Smatra se četvrtom po veličini religija na svijetu

Ima oko 480 u 530 milijuna sljedbenika diljem svijeta

Budizam je duhovna praksa poput Shinto, ali budizam vjeruje u prosvjetljenje kroz meditaciju dok Shinto uči da je priroda vodilja snaga veze s mirom i radošću.

Postoje tri glavne grane: Theravada, Mahayana i Vajrayana

Meditacija je jedan od glavnih temelja budizma

Budina učenja uključuju "Četiri plemenite istine"

"Plemeniti osmostruki put" također je dio glavnih načela budizma

Ciklus ponovnog rođenja (samsara) ili karme ne završava dok ne postignemo "nirvanu"

Oslobođenje od samsare (preporod i smrt) krajnji je cilj budizma

Glavna uvjerenja budizma

Četiri plemenite istine su bit budizma:

Život se sastoji od patnje

Patnja ima uzrok, koji je žudnja i vezanost

Patnja može završiti i sreća se može dobiti

Plemeniti osmostruki put vodi do kraja svih naših svjetovnih patnji

Buda je također učio da je "srednji put" između samozadovoljstva i samoodricanja put ka sreći. Živeći život sa suosjećanjem i ljubavlju prema svima, postižemo oslobođenje od sebičnih želja i mir koji je u konačnici ispunjeniji od bilo čega što doživljavamo užitkom.

Ovaj video ide preko četiri plemenite istine detaljnije:

Plemeniti osmostruki put

"Srednji" ili Eightfold Put je put do prosvjetljenja ili nirvane (država u kojoj je svako živo biće slobodno od boli i tuge). To je također put koji vodi do samsare, bolnog ciklusa ponovnog rođenja ili reinkarnacije.

Osmostruki put podrazumijeva osam praksi:

Pogled na desno: ispravno razumijevanje Četiri plemenite istine i prirode stvari

Ispravna namjera: Izbjegavajte misli o privrženosti, mržnji i šteti

Pravi govor: Nemojte lagati ili govoriti na grub način, nemojte se upuštati u govor podjele

Pravilna akcija: Izbjegavajte ubijanje, krađu i seksualno pretjerivanje

Pravi život: Klonite se svega što može direktno ili indirektno naškoditi drugima, kao što su trgovina robljem, prodaja oružja, droga i alkohola, otrov ili klanje životinja

Pravi napor: Održavajte pozitivno stanje uma i pustite negativnost

Prava svjesnost: Budite svjesni svog tijela, osjećaja, misli

Prava koncentracija: meditacija koja vodi do odvajanja i uklanjanja negativnosti iz nečijih misaonih procesa

Pet propisa (Kodeksi ponašanja)

Temeljni princip pet propisa u budizmu je izbjegavanje zlostavljanja prema sebi ili drugima. Ovi propisi su temelj svih budističkih filozofija. Kada razvijete svoju etičku bazu, mnogo stresa i emocionalnog sukoba može se ukinuti, omogućujući svjesne izbore i predanost vašem putu.

Istaknuti su slobodni izbor i namjera. U budizmu nema zapovijedi, samo izbori koji grade karmu. Svaka zapovijed je zavjet ili obećanje sebi.

Zaklinjem se da ću se suzdržati od:

Uzimajući život bilo kojem živom biću

Krađa

Seksualno nedolično ponašanje

Laganje ili lažni govor

Otrovanje (alkohol i lijekovi)

Ovdje je koristan video s detaljima pet propisa.

Karma

Karma se u budizmu objašnjava kroz akciju vođenu namjerom. Ove akcije dovode do posljedica (uzroka i posljedica). Kada bezumno pratimo naše postupke, dovedeni smo do ponovnog rođenja ili reinkarnacije (samsara). Ali Plemeniti osmostruki put vodi do nirvane i pokazuje nam kako da okončamo samsaru i postignemo prosvjetljenje.

Buda - Osnivač budizma

Buddha Statue

Siddhartha Gautama bio je duhovni vođa, filozof i učitelj koji je rođen u Lumbiniju u Nepalu oko šestog stoljeća prije Krista. On se ne smatra bogom i osnivač je budizma. Ime "Buddha" znači "prosvijetljeni" ili "onaj koji se probudi".

Prema popularnom vjerovanju, Buda je rođen sin vladara u klanu Shakya ratnika. Njegova majka, nažalost, umrla je sedam dana nakon njegova rođenja. Tijekom proslave rođenja, predvidjela je Asita, poznata vidjelica, da će Siddhartha postati veliki duhovni vođa ili moćni vladar.

Njegov otac, želeći ga zaštititi od bijedne zemaljske egzistencije, izgradio je raskošnu palaču za mladu Siddharthu kako bi ga sklonio od nevolja.

Nakon svladavanja borbene obuke, osvojio je svoju ženu Yasodharu na natjecanju streličarstva. On je tada bio oženjen u dobi od šesnaest godina i dobio dijete ubrzo nakon toga.

U dobi od dvadeset i devet godina i svrab vidjeti izvan zidina palače, on je izašao sa svojim kočijom istražiti. Priča kaže da je prvi put vidio bolesnu osobu, zatim starca, a onda je naišao na leš. Sve ove znamenitosti teško su težili njegovoj duši i shvatio je da njegov status i privilegija neće ga zaštititi od bolesti, starosti ili smrti.

Sljedećeg jutra prošao je pored duhovnog čovjeka duboko u meditaciji na ulici. U bljesku inspiracije odmah je shvatio da ono što traži mora biti u umu. Taj sudbonosni susret dao je budućem Budi početni okus jasnoće i spoznaje da se njegov put ka miru i radosti treba pronaći kroz duhovnost.

Sljedećeg dana, Siddartha je napustio svoju ženu i sina da slijede njegov duhovni put. Bio je odlučan da oslobodi univerzalnu patnju čovječanstva. Lutao je šest godina i smatrao da nijedna od postojećih religija ili učenja nije prihvatljiva.

Jednog dana sjedio je u dubokoj meditaciji ispod stabla bodhi u Bodh Gaya u Biharu, Indija. Tijekom ove meditacije, koja je trajala 49 dana, shvatio je da je put do mira kroz mentalnu disciplinu. Po završetku meditacije i od tog dana nadalje bio je poznat kao Buda.

Vježbanje

Budizam koristi različite rituale i prakse, za koje se smatra da pomažu donijeti blagoslove sebi i drugima, i pomoći u putovanju do prosvjetljenja.

Meditacija je glavni princip budizma i bio je sastavni dio Budinih učenja. Meditacija je jezgra Zen budizma i, u Theravada budizmu, smatra se jedini način za oslobođenje.

Osim meditacije, Mahayana škole budizma stvorile su i druge oblike rituala i praksi koji su uključeni iz vjerskih kultura u Indiji, Japanu, Kini, Tibetu i jugoistočnoj Aziji, a to su:

Meditacija

Praksa fokusiranja uma kako bi se postigla mentalna jasnoća i emocionalno mirno stanje.

Mantre

Praksa govora i ponavljanja svetih riječi ili stihova za koje se smatra da imaju duhovne moći. Osim prosvjetljenja, druge mantre se koriste za zaštitu od zlih psihičkih sila.

Mudre

Simbolički pokreti ruku u budizmu. Većina mudre su sadržane u rukama i prstima, ali neke mudre mogu potjecati iz cijelog tijela.

Molitva kotači

Molitveni kotači su cilindrični kotači na vretenu koji se okreću dok recitiraju mantre kako bi pročistili lošu karmu i skupili dobru karmu.

Hodočašće

Cilj hodočašća je poticanje povezanosti sa svetim mjestom.

Obožavanje

Odajem poštovanje Buddhi i drugim božanstvima.

Ispovijed

Ispovijed grešaka i nedjela.

Suvremene dnevne prakse

Neo-budizam je pojam koji se koristi za opisivanje suvremenih budističkih pokreta. Razlika između Theravada, Mahayana i Vajrayana budizma i novih budističkih pokreta kao što su Zen budizam, Navayana, Vipsanna pokret i Diamond Way su mnogi.

Mnoge promjene su se dogodile u ranim 1900-ih, sukreacija zapadnih orijentalista i reformski istomišljenika azijskih budista.

Kada su pod utjecajem Zapada, Četiri plemićke istine su restrukturirane u suvremenim terminima, a drugi pojmovi kao što su preporod, karma i nirvana su ignorirani. Novi, sekularni budizam naglašava suosjećanje, nestalnost i nesebičnost. Meditacija i druge duhovne vježbe usmjerene su više na samorazvoj i ostaju dio zapadnih neobudističkih pokreta.

Pedesetih godina prošlog stoljeća neo-budistički pokret osnovao je B.R. Ambedkar. Odbacio je Theravada i Mahayana učenja i stvorio Navayana budizam. U ovoj novoj, modernoj verziji, Ambedkar je koristio znanost, aktivizam i socijalne reforme.

Odbacio je i utjecaje karme, preporoda, samsare, meditacije, nirvane i Četiri plemenite istine, korijene tradicionalnog budizma. Na njihovo mjesto reinterpretirao je budizam klasnom borbom i socijalnom jednakosti. On je također stvorio svetu knjigu, "Buda i njegova Dhamma".

Budistički spomenici — hramovi

Borobudur hram

Smješten u Magelangu, Indonezija je najveći budistički hram na svijetu. Ovaj nevjerojatan hram jedan je od 7 svjetskih čuda i UNESCO-ve svjetske baštine s više od pet milijuna posjetitelja godišnje.

Hram Brahmavihara-Arama

Smješten u Bali, Indonezija, ovaj budistički hram vitrine lijep i okićen Balinese utjecaj. To je ujedno i najveći budistički samostan Bali.

Hram Maya Devi

Lumbini, Nepal je bio rodno mjesto Bude. Ovaj lijepi, drevni hram također se smatra UNESCO-vom svjetskom baštinom i posjećuje ga preko milijun i pol ljudi godišnje.

Kompleks hrama Mahabodhi

Smješten u Bodh Gaya, Indija, ova stranica se smatra mjesto Buddha je postao prosvijetljen dok je sjedio ispod stabla bodhi i kao takav, jedno je od najsvetijih mjesta na svijetu. Ova stranica je također UNESCO-v popis svjetske baštine.

Hram Dhameka Stupa

Sarnath, Uttar Pradesh, Indija. Ovo je mjesto gdje je Buda održao svoju prvu propovijed. Sarnath se nalazi deset kilometara sjeveroistočno od Varanasija. Ovo je jedno od najpoznatijih budističkih hodočasničkih mjesta na svijetu.

Hram Parinirvana Stupa

Kushinagar, Indija je mjesto gdje je Buda umro. Postoje dva mjesta od važnosti u ovom području, drugo mjesto je mjesto gdje je Buda kremiran. Zbog svoje blizine Nepalu, to je jedno od najpopularnijih indijskih budističkih mjesta.

Budistički spomenici — kipovi

Širom Azije postoje poznati budistički kipovi gdje svake godine hodočaste milijuni ljudi. Sjaj ovih kipova često je nadahnut strahopoštovanjem. Ovdje je mali popis najposjećenijih za bogoslužje i/ili turizam.

1. Lešanski divovski Buda — Sichuan, Kina

Leshan Giant Buddha

2. Tian Tan Buddha — otok Lantau, Hong Kong

Tian Tan Buddha

3. Wat Pho Reclining Buddha — Bangkok, Tajland

Wat Pho Reclining Buddha

4. Kamakura Daibutsu — Kamakura, Japan

Kamakura Daibutsu

5. Buda Dordenma — Timphu, Butan

Buddha Dordenma

6. Gal Vihara Buda — Polonnaruwa, Šri Lanka

Gal Vihara Buddha

7. Veliki Buda u Ling Shan — Wuxi, Kina

Grand Buddha at Ling Shan

8. Pakse Zlatni Buda — Pakse, Laos

Pakse Golden Buddha

9. Ushiku Daibutsu Buddha — Ushiki, Japan

Ushiku Daibutsu Buddha

10. Monywa Buddhas — Khatakan Taung, Mjanmar

Monywa Buddhas

11. Bodhi Tree Buda Glava — Ayutthaya, Tajland

Bodhi Tree Buddha Head

Kratka povijest budizma

Povijest budizma počinje u šestom stoljeću prije Krista i sustav vjerovanja nastavlja se do današnjih dana. Nakon što je Buda postao prosvijetljen u dobi od trideset i pet godina i shvatio da se ljudska patnja može ukinuti, krenuo je podučavati ono što je naučio na svom putu.

Četrdeset i pet godina lutao je Indijom predavajući filozofiju budizma, koja nema Boga kao u Abrahamskim religijama. Koncepti ljubavi, dobrote, suosjećanja i mudrosti kroz meditaciju bili su temelji budizma.

Budizam je jedna od najstarijih religija na svijetu i jedna je od pet najboljih religija širom svijeta. S procijenjenih 500 milijuna sljedbenika, to je jedna od najvećih religija do danas. A s procjenjuje 4.300 religija u svijetu, budizam je religija koja će se dobro očuvati u budućnosti u Japanu i drugdje.

DALLEN

Dallen je rođen i odrastao na Havajima i nikada nije imao putovnicu do 24. godine. Njegovo prvo putovanje izvan SAD-a bilo je u Japan. Toliko ga je volio da je, kad se vratio kući, odmah napustio posao i preselio se u Japan bez plana. Dok voli narod i kulturu Japana, njegova prava ljubav je hrana. Uvjeren je da Japan ima najbolju hranu na svijetu i polako jede svoj put oko svijeta kako bi to dokazao.

The Buddhist News

FREE
VIEW