Moj prijatelj Nicky: Priča o prevladavanju samoizolacije, straha i panike

Automatski nacrt
March 21, 2020
COVID-19 Everything is going to be Alright….
March 23, 2020

Moj prijatelj Nicky: Priča o prevladavanju samoizolacije, straha i panike

Prije mnogo godina imao sam prijatelja po imenu Nicky, zgodnog tipa, koji je vodio uspješan hedge fond u New Yorku. Kao i mnogi menadžeri hedge, Nicky je bio mlad, pun samopouzdanja s ogromnim egom. On je preuzeo velike rizike za svoje klijente, imao puno sreće i zaradio mnogo novca za svog investitora i sebe. Nicky je uvijek vozio jako lijep sportski auto, posjedovao je odličan stan i pojavio se u svim najboljim restoranima i zabavama noseći skupu odjeću i uvijek je imao lijepu djevojku.

Nakon više od desetljeća života "dobrog života" Nicky u dobi od 51 i dalje vjeruje da će njegov uspjeh trajati zauvijek. Ali onda su se preko noći tržišta okrenula i pala. Nickyjeva živica postala je bezvrijedna, ostavljajući Nickyja u šoku. Nicky nije spavao danima pokušavajući shvatiti kako spasiti svoj fond.

Kao rezultat stresa, straha i panike završio je u bolnici s srčanim udarom. Godine opijanja, zabave i prekomjerne težine u ovoj krizi sustigle su se s Nickyjem. Stvari su se nastavile od lošeg, da bi se pogoršale. Nicky je ubrzo izgubio posao te je bio prisiljen prodati svoj skupi stan i sportski auto i sve što je sastavljalo Nickyjev identitet nije bilo nestalo.

Nicky se suočio s hladnom tvrdom spoznajom da bez obzira koliko je želio ili pokušao, njegov život nikada neće vratiti na način na koji je bio. Nicky se osjećao izgubljenim, usamljenim, uplašenim i praznim.

Nicky je odlučio napustiti New York preseliti se u kolibu u aljaskanskoj divljini gdje je kao dječak proveo vrijeme s ocem.

Život u divljini isprva nije bio lak. Umoran, pretežak i nezdrav i ovisan o alkoholu, Nicky se osjećao izolirano i propustio grad i razmišljao o povratku. No, kako je vrijeme prolazilo Nicky se počeo osjećati bolje i više kod kuće sa svojom jednostavnom kabinom i prirodom. Izolacija je dala Nickyju vremena da razmisli o svom životu. Dane je proveo čitajući, meditirajući i planinarenje. Nakon nekoliko tjedana Nicky je zapravo počeo osjećati zdravo sretno i mirno po prvi put nakon mnogo godina.

Nicky se odrazio na svoj stari život i shvatio da stari život koji se držao tako teško, stvarno više nije bio važan. Sve je izgledalo kao daleka uspomena. Nije propustio njegov, dom, auto, niti sve lijepe vremenske ljude koje je nazvao prijateljima.

Jednog jutra dok je Nicky hodao divljinom, osjetio je val zahvalnosti. Nick se osjećao zahvalnim za dan kad su se tržnice srušile i oslobodio ga da ga dovede do ovog trenutka. Nicky je shvatio da ako sudbina nije intervenirala, nikada ne bi prestao jurnjavati novac i lijepe stvari. Znao je da će izgubiti svoj život.

Jednog dana dok je novi zdravi Nicky pješačio miljama od kabine, Nicky je krenuo stazom na grebenu s pogledom na planinski potok. Dok je sjeo da se odmori, vidio je u daljini veliki smeđi medvjed koji lovi losos u rijeci. Jednog po jednog medvjed je zgrabio velikog divljeg lososa iz ledene rijeke i bacio ih na obalu rijeke. Kakav veličanstven prizor Nicky je mislio. Onda su niotkuda došli pucnjevi i veliki medvjed je pao u vodu. Nicky je vrištao "Ne..." Ali njegove riječi su se izgubile u riku rijeke.

Nicky se spustio strmom stazom prema rijeci, uspon je bio naporan i dug, a kad je Nicky stigao do mrtvog medvjeda Lovci su odavno otišli, ostavljajući veliki teški beživotni leš iza sebe. Odjednom iza velike stijene Nicky je čuo buku iza stijene, medvjed je probio nos, ali umjesto velikog velikog smeđeg medvjeda, to je bila beba šalica koja se pojavila cvileći dok se približavala svojoj mrtvoj majci. Nicky je pokupio medvjedića i odveo ga kući. Zvao je medvjeda Benny.

Tijekom nadolazećih mjeseci Benny i Nicky postali su nerazdvojni i živjeli zajedno u kabini. Spavali su u istom krevetu i otišli na duge šetnje i hrvali se zaigrano. Kako je vrijeme prolazilo, Nicky je shvatio da Benny postaje sve veći, i jači i počinje ga jesti iz kuće i doma. Nicky bi poveo Bennyja na dugu šetnju natrag do rijeke da peca lososa. Benny je nastavio rasti i jednog dana dok je Nicky čitao svoju knjigu, Benny je postao nemiran i Nicky je shvatio da je vrijeme da se Benny vrati u divljinu i svoju vrstu. Sljedećeg dana Nicky je gledao Bennyja, dok je ulazio u šumu, shvativši da možda više nikada neće vidjeti Bennyja, ali Nicky je odlučio pustiti Bennyja.

Prošlo je nekoliko dana i Nicky je počeo nedostajati Benny nadajući se da će se vratiti. Nickyjeva želja da vidi Bennyja opet je ojačala u narednim danima kada je počeo žaliti što je pustio Bennyja. Počeo je zamišljati gdje bi Benny mogao biti. Misli su mu se promiješale u glavi.

Dok konačno, Nicky nije počeo zamišljati što bi moglo biti s Bennyjem. Razmišljao je o lovcima i njegovo srce ispunjeno strahom i panikom. Konačno je sve postalo previše za Nicky i on je odlučio otići tražiti Bennyja na rijeci. Nicky je satima pješačio do rijeke i cijelo vrijeme njegov um je bio uznemiren i zabrinut hoće li naći Bennyja. Na kraju, kako je Nicky stigao do grebena u daljini, vidio je Bennyja kako lovi lososa, baš kao što su radili zajedno toliko puta. Nicky je bio tako laknulo i tako sretan.

Nicky je požurio do rijeke i dok je stigao do svog dragog medvjeda, Nicky je bio ispunjen radošću, ljubavlju i suosjećanjem. Nicky je bio toliko zabrinut za Bennyja i sada je bio tako sretan što se ponovno ujedinio s najboljim prijateljem. Kako je bilo kasno Nicky je odlučio da je vrijeme da se Benny vrati kući. U početku se Benny činio nevoljko vratiti kući, pa je Nicky nježno bocnuo Bennyja sa svojim štapom za hodanje, poticajući ga stalno na dugom pješačenju natrag u kabinu. Benny se opirao svaki tako često okrećući glavu i lagano režanje, ali je nastavio hodati. Na kraju su se približili kabini, ali na Nickyjevo iznenađenje, kako su skoro stigli do kabine, tamo sjedi na trijemu i čeka ga, bio je Benny njegov medvjed.

U trenu Nicky je shvatio da medvjed kojeg je gubio sve ovo vrijeme nije Benny, nego divlji medvjed. Strah i panika su se pojavili u Nickyju. Divlji medvjed koji je osjetio Nickyjev strah, okrenuo se i opako režao spreman napasti Nickyja. Srećom Nicky je brzo reagirao i iskoristio svoj štap za hodanje kako bi udario divljeg medvjeda na nos, zbog čega je pobjegao u šumu.

Zašto divlji medvjed nije napao Nickyja? Zašto je Nicky mogao probiti divlji i opasni smeđi medvjed i gurnuti ga sve te kilometre od rijeke natrag do kolibe? U to vrijeme Nicky je vjerovao da je smeđi medvjed koji je pronašao na rijeci bio njegov voljeni Benny. Nicky je bio tako sretan vidjeti Bennyja opet i stoga nije imao straha ili panike i umjesto toga je bio toliko pun ljubavi i izlučivao takvu suosjećanje, da je čak i divlji medvjed osjetio njegovo suosjećanje i nedostatak straha - tako da se nije bojao Nicky i nije napao.

Nickyjeva priča nas uči mnogim stvarima. Nicky je bio neustrašivi trgovac hedge fondovima i bio je dobar. Dan kada je tržište srušilo Nicky um je bio potresen i kako je očajnički želio da njegov život bude onakav kakav je bio prije nego što se tržište srušilo. Strah i panika su ga uhvatili i ovo ga je dovelo u hitnu. Dok je Nicky ležao u hitnoj pomoći vjerujući da umire, shvatio je u tom trenutku, da ništa u njegovom životu ili ovom svijetu nije važno. Sve te stvari koje su mu bile toliko važne, zapravo ništa nisu značile. Sve stvari koje su ga naglašavale, sav njegov materijalni položaj i ambicije bile su besmislene.

Nicky je postao najsretniji što je ikada bio u cijelom svom životu, dan kada je izgubio sve i našao se, samoizoliran u kolibi u divljini, živio jednostavno čitanje, vježbanje, meditiranje i ne zabrinjavajući izvan sadašnjeg trenutka. Nicky je naučio na teži način kako su privrženost i želje doveli do straha i panike. Shvatio je da ne može kontrolirati velik dio svog života. Da je sve poput prirode, bilo netrajno. I konačno, kada je istinski pustio, sve je postalo, u redu.

U konačnici, Nicky je otkrio moć ljubavi i suosjećanja prema drugima. Čak je i divlji medvjed mogao osjetiti tu vibraciju suosjećanja, kao i svijet.

U svijetu koji se sada suočava sa samoizolacijom, strahom i panikom — možemo razmotriti priču Nickyja i ono što je otkrio kada se suočava sa sličnim okolnostima.

Za Više Dhamma

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW