SAD nametnuti sankcije kineskim dužnosnicima koji ometaju nasljeđivanje Dalaj Lame

Geo Survey otkriva Grad gdje je Gospodin Buddha proveo prvih 29 godina svog života
January 30, 2020
Dalaj Lama traži od poklonika da pjevaju mantru da sadrže širenje koronavirusa
January 30, 2020

SAD nametnuti sankcije kineskim dužnosnicima koji ometaju nasljeđivanje Dalaj Lame

29.01.2020., 15.23.

SJEDINJENE DRŽAVE — KINA — TIBET

Američki Zastupnički dom odobrio je širokom razlikom zakon koji bi zamrznuo imovinu i zabranio ulazak kineskih dužnosnika uključenih u proces nasljeđivanja Dalaj Lame. Odabir budućeg vođe tibetanskog budizma stvar je tibetanskih budista. U međuvremenu, 11. Panchen Lama i dalje se održava samovoljno od 1995. godine.

Washington (Azija/agencije) — Američki Zastupnički dom je donio zakon koji bi odobrio sankcije protiv bilo Kineza koji dužnosnici miješaju u proces nasljeđivanja Dalaj Lama, duhovni vođa tibetanskog budizma.

Tibetanski zakon o politici i podršci, koji je uveo demokratski kongresmen James P McGovern, odobren je jučer velikom većinom, s 392 glasa za i 22 protiv, a nadograđuje se na Zakon o tibetanskoj politici iz 2002. godine.

Ako je odobren od strane Senata i potpisan u zakon od strane predsjednika Donalda Trumpa, zakonodavstvo će zamrznuti američku imovinu u vlasništvu kineskih dužnosnika uključenih u proces sukcesije i zabraniti potonjem putovanje u Sjedinjene Države.

Zakonodavstvo također ponavlja status Tenzin Gyatso, 14. Dalaj Lame, koji Kina poriče, i naglašava "da je uplitanje vlade u proces tibetanske reinkarnacije kršenje međunarodno priznatog prava na vjersku slobodu, te da su pitanja vezana uz reinkarnacije u Tibetanski budizam je od velikog interesa za tibetanske budističke populacije diljem svijeta."

Zakon podjednako slama Peking zbog samovoljnog zauzimanja Gedhuna Choekyi Nyima, šestogodišnjeg dječaka koji je identificiran kao 11. Panchen Lama, isključivo radi instaliranja "vlastitog kandidata".

Dijete koje je predodređeno zauzeti drugi najviši ured u tibetanskom budizmu otet je sa svojom obitelji 17. svibnja 1995., tri dana nakon što ga je sadašnji Dalaj Lama priznao kao Panchen Lama.

U tibetanskom budizmu, Panchen Lama je važan jer mu je zadatak priznati novo ponovno rođenje Dalaj Lame nakon njegove smrti.

Otkad je nestao, nema vijesti o njemu. Ako je još živ, Nyima bi sada imala 30 godina.

Reagirajući na uplitanje Pekinga, Tenzin Gyatso je nedavno izjavio da bi mogao biti posljednji Dalaj Lama ili da bi njegova reinkarnacija mogla biti izabrana nekom vrstom "konklave" sastavljene od glavnih budističkih opata u dijaspori.

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW