O

“Cause of Karma”
October 2, 2019
227 Precepts and LiberationWords from Master
October 9, 2019

O

Iz Wikipedije, slobodna enciklopedija

Acharavadee Wongsakon je tajlandski budistički učitelj i bivši poduzetnik koji predaje oblik Vipassana meditacije pod nazivom Techo Vipassana Meditacija. Ova metoda predaje laicima i zaređenim budističkim redovnicima u raznim centrima Techo Vipassana širom Tajlanda. Ona je osnivač organizacije znajući Buddha, koja kampanje protiv nepoštovanja korištenja Buddha slika i općeg pada morala u društvu. [1] Acharvadee i Fondacija Znanje Buddha podržali su Nacionalni ured budizma.

Biografija

Acharavadee Wongsakon je rođen u Bangkoku Tajland 28. rujna 1965, ona je tajlandski budistički Vipassana Meditacija Master najpoznatiji po svojim naporima u zaštiti budizma i podizanju svijesti o opadanju budističkog morala u Tajlandu i na globalnom nivou. [2] Aharavdee smatra da podizanje globalnog morala, može dovesti do prestanka mnogih svjetskih najtežih problema. Acharavadee je nagrađivana poslovna žena i tajlandski društveni. Acharavadee Wongsakon, etablirala se i kompanija kao premijer igrač u azijskom dijamantskom dizajnu nakita, razvijajući i bazirajući svoj brend Saint Tropez Diamond iz Bangkoka Tajlanda. Gospođa Acharavadee je preuzela praksu posredovanja kako bi pomogla da se nosi sa stresom poslovnog života i poznate ličnosti. Vipassana Meditacija praksa vodi Acharavadee da preispituje svoj život i prioritete i na kraju se povukla sa društvene pozornice i poslovnog svijeta. [3]

Acharavadee je prodao svoju kompaniju, koristeći novac za otvaranje Škole života, škole za djecu, gdje je postala nastavnica Dhamme, nastavljajući djecu besplatno. Master Acharavadee osnovao je organizaciju znajući Buddha, neprofitnu organizaciju. Acharavadee Wongsakon, preko organizacije znajući Buddha, radi na zaštiti korištenja Buddhinog imidža širom svijeta. “Poštovanje je zdrav razum” je slogan organizacije, koja gleda Buddha kao oca budističke religije. [4] Gospođa Acharavadee, tokom 2006. godine posjete Buddha baru u Parizu, svjedočio nepoštivanju Image Bude u popularnom noćnom klubu, što ju je navelo da uspostavi The Knowning Buddha Organizacija (KBO) podići globalnu svijest da je Buda otac budističke religije i Bude imidž ne treba tretirati kao ukras ili koristiti za promicanje prodaje alkohola. [5] Neke od kompanija Znajući Buda je sarađivao sa da zaustavi zloupotrebu Buddha slika kao ukras su; Louis Vuitton i Disney Pictures. [6] Ostale kampanje promovisane od strane Acharavadee i organizacija znajući Buddha je donijeti svijest o problemu ubrzanih klimatskih promjena, koji proizlaze iz prekomjerne upotrebe oblaka za pohranu globalno, potaknut selfie fotografija i eksponencijalnog povećanja skladištenja podataka u oblaku na platformama takav Instagram i Facebook. Procjene su da će do 2025. koristiti 1/5. svjetsku potrošnju električne energije iz cloud storage doseći 20% ukupne potrošnje. [7] [8] Acharavadee je poznat u Kraljevini Tajlandu kao glas budističkog morala u društvu. “Tan Ajahn”, kako je nazivaju njeni učenici, predstavlja budistički matrijarhalni glas za moral u tajlandskom društvu i ohrabruje ljude da plate svoj fer udio poreza kako bi se vratili u zemlju koja podržava živote ljudi i održava visok kodeks ponašanja. Acharavadee je autor bestselera na Tajlandu i objavljuje knjige na tajlandskom i engleskom jeziku o budizmu i budističkom moralu. Najznačajnija djela, “Probudi se iz ludila” i “Top Ideje u budizmu”. [9]

Acharavadee je KBO Earth Climate kampanja ima za cilj smanjenje globalnog skladištenja nepotrebnih digitalnih podataka generisanih svakodnevno, milijardama korisnika Instagrama i Facebooka što rezultira internetskim izazvanim klimatskim promjenama u terminu skovao Acharvadee kako bi opisao globalne pojave. [10]

Rani život

Acharavadee Wongsakon rođen je gospodinu Chaiyongu i gospođi Somjit Wongsakon, 28. septembra 1965. godine u okrugu Bangkok Noi, Bangkok. Acharavadee je uživao u jednostavnom odgoju tajlandskog porodičnog stila u Kraljevini Tajlandu blizu obale rijeke Chao Phraya u Bangkoku. Obrazovan u javnim školama Pohađala je Suwannaramwittayakom školu i Univerzitet Sripatum.

karijera

Godine 2005. Acharavadee Wongsakon postao je nagrađivani dizajner nakita i poslovna ličnost, uspostavljajući Saint Tropez Diamond Company u Bangkoku i prodaje kolekciju visokog modnog nakita inspirisanog luksuznim i jedinstvenim stilom Saint Tropeza, Francuska. Kolekcije Acharavadee Wongskona izazvale su senzaciju u Aziji, katapultirajući nju i njenu kompaniju preko noći i potisnuli Acharavadee u društveni centar pažnje. Gospođa Acharavadee je na listi Tajland Thatler Magazine 5 godina uzastopno kao jedan od 500 vodećih poslovnih osoba u godini od 2003 -2007.

Zbog zahtjeva i stresova njenog poslovanja i nove pronađene poznate ličnosti, Acharavadee je šest godina prakticirala Vipassana Mediation pod principom meditacije Master S.N. Goenka.

Meditacija i budizam

Acharavadee krediti Vipassana Meditacija s buđenje iz ludila i shvatiti da je više u životu nego njezin poslovni i društveni status. Acharavadee je 2008. godine odlučila prodati svoj posao i tiho se povući iz društvenog života kako bi posvetila svoj život učenju budizma, moralnosti i prakticiranju meditacije. Acharavadee se odrekla društvenog statusa prodajom svoje dizajnerske odjeće i nakita, obećavajući da će živjeti jednostavan laik život bez zamke ovisnosti o bogatstvu ili statusu. Acharavadee je nastavila svoju rigoroznu meditacijsku praksu i posvetila se promovisanju budizma i doprinosu društvu. Prihodom od prodaje svog biznisa, Acharavadee je kupila zemljište u centralnom Bangkoku i osnovala Fondaciju Škola života, učeći Dhammu djeci i tinejdžerima bez ikakve naknade. Učila je djecu važnost morala i da se uvijek oslanjaju na vlastita iskustva u životu, umjesto da pamti iz riječi u udžbenicima. [11] Acharavadee je vodila svoje učenike pravilnim načinom života i s pravim pogledom prema svijetu. Acharavadee učenja na School of Life zauzela interes mnogih u tajlandskom društvu, na kraju ju je dovela do otvaranja centara za posredovanje širom Tajlanda usmjerenih na podučavanje odraslih studenata te iste vrijednosti. [12]

Godine 2011. Acharavadee Wongsakon počeo je podučavati tehniku Techo Vipassana studentima. Nakon devet godina rigorozne prakse Vipassana meditacije, Acharavadee je uspostavio Techo Vipassana Dhamma Put. Acharavadee je prodao ostatak svojih svjetovnih posjeda i kupio zemljište u podnožju Phra Phutthabat Noi u četvrti Kaeng Koi, provincija Saraburi, Tajland gdje je osnovala svoj prvi Techo Vipassana povlačenje. Techo Vipassana je meditacijska praksa koja prati praksu Četiri temelja svjesnosti, koristeći tehniku paljenja vatrenog elementa u tijelu za spaljivanje Kilesa (mentalne nečistoće). Acharavadee pripisuje pokojni Somdej Phra Puttajarn Toh Phrommarangsi (Somdejtoh) za učenje ove tehnike tokom jednog od njenih posredovanja. Phra Somdej Toh je visoko cijenjeni tajlandski redovnik, poznat među Tajlanđanima po svojoj ljubaznosti, mudrosti i natprirodnim silama. Ova tehnika koristi fokusiranu meditaciju koristeći svjesnost i tijelo vatra element spaliti mentalne nečistoće (Kilesa) Acharavadee uči ovu metodu kao izravnu prečicu koja dovodi do kraja ciklusa preporoda Nirvana Acharavadee Wongsakon posvećen Techo Vipassana povlačenje Triple Gem budizma. Tan Ajan predaje Techo Vipassana Meditacija i Dhamma domaćim i stranim studentima besplatno pružajući im hranu i smještaj također besplatno. Prvi Techo Vipassana kurs održan je 25. januara 2011. godine i nastavlja se redovno održavati.

Do 2018. godine Master Acharavadee je predavao preko 134 kurseva tokom 7 godina preko 7.000 praktičara za posredovanje. Tajlanđani i stranci, asketi i laici, pohađali su i završili Acharavadee kurseve.

Godine 2014. Acharavadee je osnovao časopis 5000-ih, s idejom da treba postojati časopis za moderne budističke demonstracije da Dhamma i moderan stil života mogu biti komplementarni jedni drugima. Časopis predstavlja primjere slike i učenja modernog budizma u današnjem društvu. Časopis je namijenjen potaknuti čitatelje da žive svoje živote na odgovarajući način i s budističkim vrijednostima kako bi se povećala kvaliteta svog života na svakom nivou.

2018 Acharavadee je uspostavio još jedan meditacijski centar “Sang Dhamma Bodhi Jhana” u okrugu Hat Yai, provincija Songkhla. Dr. Prai Pattano, nakon što je jedan od njezinih studenata donirao zemlju s velikom drvenom zgradom koja će se koristiti kao povlačenje za meditaciju. Anapanasati i Techo Vipassana meditacija kursevi su obezbeđeni za ljude u južnom dijelu Tajlanda, kao sredstvo za širenje Dhamma južnom dijelu Tajlanda poznatog po vjerskom sukobu. Prvi kurs meditacije održan u oktobru 2018. godine.

Drugi radovi

5000s Magazin je dvojezični (tajlandski/engleski) Visokokvalitetni Magazin, razvijen za tajlandski i engleski govorni budistički i drugi pokazati budistima reprezentacije modernog načina života koji kombinira budističke moralne vrijednosti i Dhammu. Časopis kroz fotografije, intervjue i priče daje čitateljima ilustracije za život s moralom i budističkom vjerom, u brzom modernom tajlandskom društvu.

Organizacije

Zaklada za školu života - osnovana od strane Acharavadee Wongsakon 2006. godine

Poznavanje Buddha Organizacije (KBO) - Osnovao Acharavadee Wongsakon 2010. godine

Techo Vipassana povlačenja koju je osnovao Acharavadee Wongsakon 2011. godine

Objavljene knjige

Meditacija Master Acharavadee Wongsakon je najprodavaniji tajlandski i međunarodni autor. Njezine knjige uključuju tajlandske i engleske naslove objavljivanje od 2005. godine

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW