Geo Survey otkriva Grad gdje je Gospodin Buddha proveo prvih 29 godina svog života

Dharamshala imati Buddha tematski park
January 30, 2020
SAD nametnuti sankcije kineskim dužnosnicima koji ometaju nasljeđivanje Dalaj Lame
January 30, 2020

Geo Survey otkriva Grad gdje je Gospodin Buddha proveo prvih 29 godina svog života

Geofizičko istraživanje otkriva najopsežniji plan ranog povijesnog grada u Južnoj Aziji na Tilaurakotu, Kapilavastu, Nepalu

Tilaurakot, arheološki ostaci drevnog Shakya Kraljevstva, grada u kojem je Gospodin Buddha proveo prvih 29 godina svog života, nalazi se u zapadnom Nepalu u području Velike Lumbini i nalazi se na Protivnom popisu za natpis svjetske baštine UNESCO-a. Odavde je Buda otišao kroz Istočni prolaz na svom putu duhovnog prosvjetljenja.

Tilaurakot, 27 kilometara zapadno od Lumbinija na istočnoj obali rijeke Banganga, sastoji se od utvrđenog kaštela od oko 500 x 400 metara i okružen je nizom povezanih spomenika. Važnost Tilaurakota ojačana je bliskom blizinom dvaju asokanskih stupova kod Niglihawa i Gotihawa.

Mjesto je prvi put otkrio P.C. Mukherji iz Indije 1899., koji je pratio putovanje dvojice kineskih hodočasnika 3. i 6. stoljeća poslije Krista. Mapirao je utvrđeni grad okružen vjerskim spomenicima i poduzeo neke klirens arhitektonskih obilježja, uključujući istočnu Stupu.

Akcija:

Tim arheologa sa Sveučilišta Durham sa sjedištem u Velikoj Britaniji, zajedno s Nepalovim Odjelom za arheologiju i Lumbini razvojnim Trustom provode arheološka istraživanja u Tilaurakotu u sklopu projekta koji financira japanska vlada provodi UNESCO od 2013. godine.

Postignuće/Utjecaj:

Tim je izložio glinene i drvene utvrde, s najranijom palisadom koja datira iz 6. stoljeća prije Krista, i time istodobno s životom Gospodina Bude.

Geofizičko istraživanje podzemnih arheoloških obilježja otkrilo je zakopani ulični plan grada s cestama koje prolaze sjever-jug i istok-zapad i isprekidane malim trgovima unutar fortifikacijskog zida, pružajući najopsežniji plan ranog povijesnog grada do danas u Južnoj Aziji. U središtu grada otkriven je monumentalni palatijski kompleks veličine preko 100 x 100 metara, s vratima u svakom kardinalnom smjeru.

Unutar zidinog grada iskopani su malo svetište, duboki cisterna za vodu obložena ciglom, dijelovi sjevernog i istočnog bedema, veliki dijelovi centralnog zidnog kompleksa, te neki manji objekti i kuće koji datiraju iz 8. stoljeća prije Krista i kasnije. Izvan grada otkriven je veliki samostan maurijskog razdoblja u blizini Istočne Stupe, a na jugu je otkrivena industrijska zona. Spektakularna ostava od 500 srebrnih kovanica iz 3. stoljeća prije Krista pronađena je iz samostanskog područja.

Ova otkrića su pružila nove fascinantne uvide u drevni život i također ilustriraju potrebu za zaštitom baštine ovog međunarodno značajnog lokaliteta.

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW