Bivši šef ureda budizma osuđen na 20 godina zbog korupcije

Veliki kip Buddha postavljen će biti instaliran u Bangkoku
December 29, 2019
Grad Baoji naređuje zapečatiti budističke hramove ciglama i betonom
December 29, 2019

Bivši šef ureda budizma osuđen na 20 godina zbog korupcije

28. prosinca 2019.

Svibanj Taylor

FOTO: Nacionalni ured budizma

Bivši direktor Nacionalnog ureda za budizam (N.O.B.), Panom Sornsilp, danas (petak) osuđen je na 20 godina zatvora, nakon što ga je Kazneni sud proglasio krivim za korupciju i nedolično ponašanje Slučajevi korupcije u vezi sa fondovima hrama.

Bivšem načelniku Nacionalnog ureda za budizam izrečena je 20 godina zatvora za pogrešno prisvajanje hramskih sredstava.

Tajlandski PBS World izvještava da je na Kaznenom sudu za korupciju i loše ponašanje, Panom Sornsilp proglašen krivim za graft, zajedno s bivšim ravnateljem Ureda za obnovu i razvoj hrama i vjersku skrb, Wasawat Kittithirasith, koji je također dobio kaznu od 20 godina za slične prekršaja.

Skandal zlouporabe hramskih fondova prvi je izašao na vidjelo 2017. godine, kada je opat iz hrama u pokrajini Phetchaburi, u središnjem Tajlandu, podnio službenu žalbu Komandi za borbu protiv korupcije policije. Tvrdio je da je njegov hram dobio 10 milijuna bahta donacije za obnovu od strane N.O.B. pod uvjetom da 75% sredstava bude vraćeno dužnosnicima koji su pomogli osigurati stipendiju.

Prijevara je uključivala opate koji su ponudili sredstva za obnovu hrama od strane neslužbenih "brokera" s vezama s nekim pojedincima u N.O.B. Da bi dobili sredstva, opati su morali pristati da većinu toga vrate dužnosnicima koji su to uredili, ostavljajući ih samo mali postotak izvornika potpora za korištenje za obnovu svrhe.

Razumljivo je da su neki opati i sami bili uključeni u prevaru, džep ono što je ostalo od sredstava nakon što je novac vraćen dužnosnicima, i trošenje ništa na obnovu hrama.

Dva druga čovjeka, gospodin Jesada Wongmek i gospodin Charin Mingkwan, optuženi za približavanje hramovima s ponudama za financiranje iz N.O.B. u zamjenu za značajnu proviziju, također su osuđeni jučer, uzimajući šest godina i osam mjeseci, odnosno godinu i osam mjeseci respektivno.

G. Panom, g. Wasawat i g. Jesada također imaju naređenje da vrate 12 milijuna bahta u Državni ured budizma.

IZVOR: Tajlandski PBS Svijet

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW