Hramovi i slikovit područja u Unutrašnjoj Mongoliji, Fujian, i Liaoning prisiljeni sakriti od pogleda otvoreni budistički kipovi usred CCP nacionalnog pogon da ih iskorijeniti.

Milijuni u stranim valutama trunu daleko u Lumbini, rodno mjesto Bude
December 29, 2019
Prekid šapa: Prijateljska mačka testira koncentraciju budističkog redovnika dok mu puzi u krilo dok pjeva
January 7, 2020

Hramovi i slikovit područja u Unutrašnjoj Mongoliji, Fujian, i Liaoning prisiljeni sakriti od pogleda otvoreni budistički kipovi usred CCP nacionalnog pogon da ih iskorijeniti.

01.06.2020

Veličanstveni Shakyamuni Buddha kip sjedi na vrhu planine Lianhua, okrenut prema žutoj rijeci u Lianhua slikovitom odmaralištu, koji se nalazi u Baotou, gradu u Unutrašnjoj Mongoliji. Stanovnici obližnjeg sela kažu da je kip isklesan iz preko 20.000 tona granita.

Kip Shakyamunija u gradu Baotou u Unutrašnjoj Mongoliji.

Međutim, 40 metara visoki Shakyamuni nije izbjegao kampanju CCP-a za iskorijenjivanje svih velikih vjerskih kipova na otvorenom, koji se širi diljem zemlje: Lokalne vlasti naredile su da ga sakriju u posebno izgrađenoj umjetnoj planini. Projekt je započeo u srpnju 2019. godine i još je u tijeku.

Kip Shakyamunija u procesu prikrivanja.

"Buddha će sada meditirati u planini i ponovno će se pojaviti kada Xi Jinping odstupi", seljak se sarkastično šalio.

Izvor je rekao Bitter Winter da je Lianhua Scenic Resort je izgrađen na temelju starog hrama s privatnim investicijama privukao Shaerqin županije vlade za razvoj turizma u tom području. Nakon što je kip naređeno da se pokrije, svi projekti u naselju su suspendirani.

Prema izvoru, ranije prošle godine, prije nego što je započeo rad na skrivanju Shakyamunijevog statua, vlada je unajmila radnike da unište budističke kipove u hramu na planini.

Kako bi se spriječilo curenje informacija, lokalne vlasti su potrošile znatne resurse kako bi blokirale ceste do planine bodljikavom žicom i instalirale nadzorne kamere. Osoblje je bilo stacionirano kako bi patroliralo planinom kako bi spriječilo turiste i vjernike da odu na vrh.

"KPK zabranjuje ljudima da štuju Budu i želi da štuju Mao Zedonga jer su zabrinuti da će vjersko vjerovanje preuzeti ljudske umove i srca", komentirao je izvor.

Kultni 27-metarski kip Amitābha Buddha izvan hrama Puzhao u Longhai, grad na razini županije u gradu Zhangzhou u jugoistočnoj pokrajini Fujian, izgrađen je 2006. godine po cijeni od više od 1 milijuna RMB (oko 140.000 dolara).

27 metara visok kip Amitābha.

Prema lokalnom budistu, hram, popularan među kineskim i stranim vjernicima, inkorporirao je stilove koji predstavljaju različite tradicije budističke arhitekture iz drugih zemalja, poput Malezije, Tajvana i Tajlanda. U 2010, lokalna vlast dodijelila mu je naslov "Jedan od Zhangzhouovih ključnih hramova za razmjenu s Tajvanom".

U studenom 2019. gradski odjel za rad Ujedinjenog fronta (UFWD) i Ured za vjerske poslove zahtijevali su od hrama da prikrije kip Amitābha. Lokalni budisti strahuju da skrivena ikona neće proći vladine inspekcije i da će biti naređeno da se demontira.

Kip Amitābha je bio zaklonjen po vladinim nalozima.

Ista sudbina zadesila je crveni bakreni kip Earth Store Bodhisattva, kojeg je budist donirao u kolovozu 2019. god. gradu Zhangzhou Anfu hramu. Manje od 10 metara visoka, ikona je koštala preko 2 milijuna RMB (oko $ 280.000) za izgradnju. Dva mjeseca kasnije, hram je bio prisiljen od strane lokalnog ureda za vjerske poslove da prikrije kip željeznim plahtama. Slogan, glasi: "Ne zaboravite svoju početnu namjeru. Ljubav svoju zemlju, ljubav svoju religiju" je priključen na naslovnici.

Zemlja Store Bodhisattva kip prije i nakon što je pokriven.

U listopadu je Guanyin kip u hramu na otoku Geli u gradu Zhuanghe u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning bio pokriven sloganima koji su pozivali na zaštitu prirodnih resursa. Vrata hrama bila su prekrivena crnim daskama.

Kip Guanyina na otoku Geli pokriven je u listopadu 2019. godine.

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW