Milijuni u stranim valutama trunu daleko u Lumbini, rodno mjesto Bude

Grad Baoji naređuje zapečatiti budističke hramove ciglama i betonom
December 29, 2019
Hramovi i slikovit područja u Unutrašnjoj Mongoliji, Fujian, i Liaoning prisiljeni sakriti od pogleda otvoreni budistički kipovi usred CCP nacionalnog pogon da ih iskorijeniti.
January 7, 2020

Milijuni u stranim valutama trunu daleko u Lumbini, rodno mjesto Bude

Subota, 28 Dec 2019

Razvojna zaklada Lumbini kaže kako Nepal nije učinio ništa kako bi upravljao novcem koji su donirali hodočasnici, unatoč brojnim zahtjevima u proteklih šest godina. - TKP/ANN

KATHMANDU (ANN): Milijuni u stranim valutama prikupljeni u rodnom mjestu Bude u Lumbinima ostavljeni su da trunu zbog nedostatka odgovarajućeg održavanja.

Donacije više od 1,5 milijuna turista u raznim svetištima i spomenicima poput hrama Mayadevi i Ashok Stupa nalaze se u stranim valutama, a Lumbinski razvojni trust je u gubitku zbog toga kako se nositi s njima.

Strane valute su u trgovini godinama pod mokrim uvjetima, a novac je počeo propadati.

Vlada nije učinila ništa na upravljanju prikupljenim iznosom, kako dužnosnici povjerenja kažu kako su mnoge valute iz zemalja čiji novac Nepalova središnja banka ne razmjenjuje. Iako je Zaklada postavila kutije za doprinos na raznim mjestima, mnogi hodočasnici nude novac pred kipovima.

Trenutno je u trgovini ukupno RS190mil (RM6.8mil).

Zaklada se prije šest godina dopisivala s bankom Nepal Rastra kako bi razgovarala o tome kako iskoristiti pohranjeni novac.

"Nedostatak upravljanja stranim valutama predstavlja problem za nas", rekao je Saroj Bhattarai, član tajnika zaklade.

"Strani novčići se opere, ali papirnate valute leže zanemarene."

Bhattarai je rekao da središnja banka nije platila pažnju na rješavanje tog pitanja unatoč ponovljenoj korespondenciji. Dodao je da je proces razmjene prikupljenih stranih valuta kompliciran; stoga ga povjerenje čuva za sada.

"Valute papira trunu. Bilo je razgovora o aukciji valuta za prodaju", rekao je.

Shakya je rekao Postu da je središnja banka rekla da će uzeti novac za razmjenu u Singapuru, a u slučaju da valute ne mogu biti zamijenjene tamo, neće biti vraćene.

"To nas je gurnulo dalje u krizu", rekla je Shakya.

Zaklada vodi evidenciju o ukupnom iznosu prikupljenom od ponuda hodočasnika. Od ukupnog RP190mil, 91.6mil je iz Mianmara, 67.4mil iz Vijetnama, a 25mil iz Indonezije.

Tu su i valute iz Šri Lanke, Mongolije, Bangladeša, Laosa, Omana, Ugande, Butana, Konga i Afganistana, među ostalima. Ovo su papirne valute. Nema zapisa o ukupnom iznosu novčića jer je središnja banka odbila prihvatiti one, prema Shakya.

Dužnosnici zaklade izjavili su da je to odgovaralo sa siddharthanagar podružnicom Nepal Rastra banke prije pet godina sa svim dokumentima, ali Rajendra Bhattarai, direktorica podružnice, izjavila je da banka nije dobila izjavu koju želi.

"Za ovu vrstu transakcije moramo koordinirati s odjelom za razmjenu deviza banke Singapura", rekao je Bhattarai.

"Ako valute ne ispunjavaju uvjete za razmjenu, onda oni mogu biti oduzete. Stoga bi Trust trebala donijeti odluku o tome što učiniti ako se to dogodi."

Jedan dužnosnik Trusta izjavio je kako vlada može proći diplomatskim kanalima za razmjenu valuta.

"Vlada je više zabrinuta oko imenovanja stranke vjernika u Trust, a ne upravljanja valutom", rekao je dužnosnik, tražeći anonimnost.

Isto tako, Om Prasad Aryal, bivši šef fondova u Trustu, izjavio je da je nedostatak upravljanja valutama primljenim kao ponude u cijelosti vladini nedostaci

"Pokušao sam privući pozornost vlade na to pitanje, ali svi napori su bili uzaludni", rekao je. - Kathmandu Post/Asia News Network

TAGOVI/KLJUČNE RIJEČI:

The Buddhist News

FREE
VIEW