NEUROIMAGING ΔΕΊΧΝΕΙ ΌΤΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΌΣ ΑΛΛΆΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΈΦΑΛΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ
January 31, 2020
Τι είναι πραγματικά ο Διαφωτισμός;
January 31, 2020
Show all

Η ζωή του Βούδα — πρίγκιπας, πολεμιστής, διαλογιστής, και τελικά φωτισμένο δάσκαλο

Άρχοντα Βούδα

31 Ιαν 2020

Η βουδιστική είδηση

Ο Βούδας: πρίγκιπας, πολεμιστής, διαλογιστής, και τέλος φωτισμένος δάσκαλος. Η ζωή του Βούδα, του «Κάποιος που είναι ξύπνιος» στη φύση της πραγματικότητας, ξεκινά το 2600...

Ίδρυσε μια θρησκεία που έχει διαρκέσει δυόμισι χιλιετίες, αλλά ποιος ήταν ο Βούδας;

Η ιστορία της ζωής του Βούδα ξεκινά στο Lumbini, κοντά στα σύνορα του Νεπάλ και της Ινδίας, περίπου 2.600 χρόνια πριν, όπου γεννήθηκε ο Σιντάρτα Γκαουτάμα.

Αν και γεννήθηκε πρίγκιπας, συνειδητοποίησε ότι οι εξαρτημένες εμπειρίες δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν διαρκή ευτυχία ή προστασία από τον πόνο. Μετά από μια μακρά πνευματική αναζήτηση πήγε σε βαθύ διαλογισμό, όπου συνειδητοποίησε τη φύση του μυαλού. Πέτυχε την κατάσταση της άνευ όρων και διαρκούς ευτυχίας: την κατάσταση του διαφωτισμού, της βουδείας. Αυτή η κατάσταση του νου είναι απαλλαγμένη από ενοχλητικά συναισθήματα και εκφράζεται μέσω της ατρόμητης, της χαράς και της ενεργού συμπόνιας. Για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Βούδας δίδαξε όποιον ρώτησε πώς θα μπορούσαν να φτάσουν στην ίδια κατάσταση.

«Διδάσκω γιατί εσείς και όλα τα όντα θέλετε να έχετε ευτυχία και θέλετε να αποφύγετε τον πόνο. Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα».

— Ο Βούδας

Η πρώιμη ζωή του Βούδα

Η Ινδία την εποχή του Βούδα ήταν πολύ πνευματικά ανοιχτή. Κάθε μεγάλη φιλοσοφική άποψη ήταν παρούσα στην κοινωνία, και οι άνθρωποι ανέμεναν πνευματικότητα να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή με θετικούς τρόπους.

Αυτή την εποχή με μεγάλες δυνατότητες, ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, ο μελλοντικός Βούδας, γεννήθηκε σε μια βασιλική οικογένεια στο Νεπάλ, κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Μεγαλώνοντας, ο Βούδας ήταν εξαιρετικά έξυπνος και συμπονετικός. Ψηλός, δυνατός και όμορφος, ο Βούδας ανήκε στην πολεμική κάστα. Προέβλεψε ότι θα γίνει είτε ένας μεγάλος βασιλιάς ή πνευματικός ηγέτης. Δεδομένου ότι οι γονείς του ήθελαν ένα ισχυρό ηγεμόνα για το βασίλειό τους, προσπάθησαν να εμποδίσουν Siddharta από το να δει τη μη ικανοποιητική φύση του κόσμου. Τον περικύκλωσαν με κάθε είδους ευχαρίστηση. Του δόθηκαν πεντακόσιες ελκυστικές κυρίες και κάθε ευκαιρία για αθλήματα και ενθουσιασμό. Κατέκτησε πλήρως τη σημαντική εκπαίδευση μάχης, ακόμα και κερδίζοντας τη σύζυγό του, Yasodhara, σε διαγωνισμό τοξοβολίας.

Ξαφνικά, σε ηλικία 29 ετών, αντιμετώπισε παροδικότητα και ταλαιπωρία. Σε μια σπάνια εκδρομή από το πολυτελές παλάτι του, είδε κάποιον απελπισμένα άρρωστο. Την επόμενη μέρα, είδε έναν εξαθλιωμένο γέρο, και τελικά έναν νεκρό. Ήταν πολύ αναστατωμένος όταν συνειδητοποίησε ότι τα γηρατειά, η αρρώστια και ο θάνατος θα ερχόταν σε όλους όσους αγαπούσε. Ο Σιντάρτα δεν είχε καταφύγιο να τους προσφέρει.

Το επόμενο πρωί ο πρίγκιπας πέρασε από έναν διαλογιστή που καθόταν σε βαθιά απορρόφηση. Όταν τα μάτια τους συναντήθηκαν και τα μυαλά τους συνδέονται, Σιντάρτα σταμάτησε, μαγεμένος. Σε μια στιγμή, συνειδητοποίησε ότι η τελειότητα που αναζητούσε έξω πρέπει να είναι μέσα στο μυαλό του. Συναντώντας αυτόν τον άνθρωπο έδωσε στον μελλοντικό Βούδα μια πρώτη και δελεαστική γεύση του μυαλού, ένα πραγματικό και διαρκές καταφύγιο, το οποίο ήξερε ότι έπρεπε να βιώσει τον εαυτό του για το καλό όλων.

Η φώτιση του Βούδα

Ο Βούδας αποφάσισε ότι έπρεπε να αφήσει τις βασιλικές ευθύνες του και την οικογένειά του, προκειμένου να συνειδητοποιήσει την πλήρη διαφώτιση. Έφυγε κρυφά από το παλάτι και έφυγε μόνος του στο δάσος. Τα επόμενα έξι χρόνια, γνώρισε πολλούς ταλαντούχους δασκάλους διαλογισμού και κατέκτησε τις τεχνικές τους. Πάντα έβρισκε ότι του έδειχναν τις δυνατότητες του μυαλού, αλλά όχι το ίδιο το μυαλό. Τέλος, σε ένα μέρος που ονομάζεται Bodhgaya, ο μελλοντικός Βούδας αποφάσισε να παραμείνει σε διαλογισμό μέχρι να μάθει την αληθινή φύση του μυαλού και να ωφελήσει όλα τα όντα. Αφού πέρασε έξι μέρες και νύχτες περνώντας μέσα από τα πιο διακριτικά εμπόδια του μυαλού, έφτασε στη φώτιση το πρωί της πανσέληνου του Μαΐου, μια εβδομάδα πριν γίνει 35 ετών.

Τη στιγμή της πλήρους συνειδητοποίησης, όλα τα πέπλα των μικτών συναισθημάτων και δύσκαμπτες ιδέες διαλύονται και ο Βούδας βίωσε το σύνολο που περιλαμβάνει εδώ και τώρα. Όλοι οι χωρισμοί σε χρόνο και χώρο εξαφανίστηκαν. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, κοντά και μακριά, έλιωσαν σε μια λαμπερή κατάσταση διαισθητικής ευδαιμονίας. Έγινε διαχρονική, διαχρονική επίγνωση. Μέσα από κάθε κύτταρο στο σώμα του ήξερε και ήταν τα πάντα. Έγινε ο Βούδας, ο Ξυπνημένος.

Μετά τη διαφώτιση του, ο Βούδας ταξίδεψε με τα πόδια σε όλη τη βόρεια Ινδία. Δίδασκε συνεχώς για σαράντα πέντε χρόνια. Άνθρωποι όλων των κάστεων και επαγγελμάτων, από βασιλιάδες σε εταίρες, έλκυσαν σε αυτόν. Απάντησε στις ερωτήσεις τους, πάντα στρέφοντας προς αυτό που είναι τελικά πραγματικό.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Βούδας ενθάρρυνε τους μαθητές του να αμφισβητήσουν τις διδασκαλίες του και να τις επιβεβαιώσουν μέσα από τη δική τους εμπειρία. Αυτή η μη δογματική στάση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον Βουδισμό σήμερα.

«Μπορώ να πεθάνω ευτυχισμένα. Δεν έχω κρατήσει ούτε μια διδασκαλία κρυμμένη σε ένα κλειστό χέρι. Ό, τι είναι χρήσιμο για σας, έχω ήδη δώσει. Γίνε το δικό σου καθοδηγητικό φως.»

— Ο Βούδας, αφήνοντας το σώμα του σε ηλικία ογδόντα

Leave a Reply

The Buddhist News

FREE
VIEW