Thich Quang Do, călugăr budist și disident vietnamez renumit, moare la 91

200,000 Eggs Offered to Buddha Statue to make Coronavirus Go Away
February 18, 2020
Sticle pentru binecuvântări: Thai budist templu reciclează materialele plastice în robe
February 26, 2020

Thich Quang Do, călugăr budist și disident vietnamez renumit, moare la 91

de PRESS Associated

FEB. 25, 2020

HANOI, Vietnam — Thich Quang Do, un călugăr budist care a devenit fața publică a disidenței religioase din Vietnam, în timp ce guvernul comunist l-a ținut în închisoare sau sub arest la domiciliu pentru mai mult de 20 de ani, a murit la vârsta de 91 de ani.

Do, care a murit sâmbătă în Ho Chi Minh City, a fost liderul de rang înalt al Bisericii Budiste unificate interzise din Vietnam, care a încurcat în mod constant cu guvernul pe probleme de libertate religioasă și drepturile omului.

El a suferit mulți ani de diabet, o afecțiune cardiacă și hipertensiune arterială, a declarat Biroul Internațional de Informații Budiste din Paris, care vorbește pentru biserica scoasă în afara legii și a anunțat moartea.

Do a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace și a primit mai multe premii pentru activismul său, printre care Premiul Rafto pentru Drepturile Omului și premiul Hellman/Hammett, pe care grupul Human Rights Watch din New York îl acordă scriitorilor pentru curaj în fața persecuției politice.

„Oamenii se tem foarte mult de guvern... Doar îndrăznesc să spun ceea ce vreau să spun. De aceea le este frică de mine”, a spus Do într-un interviu rar din 2003.

Chiar dacă Vietnamul a îmbrățișat liberalizarea economică și piețele libere, sistemul său politic rămâne ferm sub controlul guvernului comunist.

Do a spus că libertatea, democrația și drepturile omului „sunt mai importante decât dezvoltarea economică” și fără ele „nu putem face niciun progres în adevăratul sens”.

El a fost sub supraveghere aproape constantă de ani de zile la casa sa de la Mănăstirea Thanh Minh Zen din Ho Chi Minh City, unde, potrivit susținătorilor săi, a organizat programe de microcreditare și campanii de ajutorare a inundațiilor în timp ce coordonează comitetele provinciale ale bisericii sale interzise.

Potrivit Biroului Internațional de Informații Budiste, el a fost privat de toate mijloacele de comunicare independentă în ultimul an după ce sa mutat la Pagoda Tu Hieu a orașului, după ce a fost trimis de la Mănăstirea Thanh Minh Zen și a trăit pentru scurt timp în nordul Vietnamului.

„Oamenii care au avut grijă de el i-au confiscat telefonul mobil și l-au împiedicat pe asistentul său personal să îl viziteze”, a declarat grupul de suport din Paris într-un e-mail.

Budismul este religia principală în rândul Vietnamului cu creștere rapidă 98 de milioane de oameni, deși există, de asemenea, milioane de creștini. Guvernul a devenit mai tolerant la închinarea publică în ultimii ani, dar permite doar o mână de grupuri religioase aprobate oficial.

Do s-a născut Dang Phuc Tue în nordul provinciei Thai Binh pe 27 noiembrie 1928. Sfidarea sa față de guvernele represive datează din 1975 preluarea comunistă a Vietnamului de Sud sprijinit de SUA și a fostului Saigon, acum Ho Chi Minh City. El a fost închis pentru prima dată în 1963 sub liderul catolic Ngo Dinh Diem, iar după reunificarea Vietnamului a protestat împotriva comuniștilor săi de guvernământ.

După arestarea sa din 1977 în baza acuzațiilor de „subminare a solidarității naționale” și desfășurarea „activităților anti-revoluționare”, Do a îndurat aproape doi ani de detenție solitară într-o celulă de aproximativ trei pe șase picioare, uitându-se printr-o fereastră de mărimea mâinii sale până când presiunea internațională a forțat eliberarea lui, susţinătorii spun.

În 1981, guvernul a creat Biserica Budistă din Vietnam controlată de partidul comunist și l-a forțat pe Do să intre în exil în nordul provinciei Thai Binh. Do a fost mai târziu oferit conducerea bisericii oficiale, susținătorii săi spun, dar el a refuzat și în 1992 a fugit la Ho Chi Minh City.

În 1995, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru acuzații care au inclus trimiterea a două faxuri către budiști de peste mări acuzând guvernul de obstrucționarea unei misiuni de salvare a inundațiilor sponsorizate de biserică. Presiunea internațională a dus la eliberarea sa timpurie în 1998, dar a fost din nou pus sub arest la domiciliu în 2001.

Deși Do a fost eliberat oficial doi ani mai târziu, un raport din 2005 al Grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară a citat o sursă anonimă spunând că restricțiile privind Do sunt „echivalente cu detenția”.

De-a lungul anilor, Vietnamul a negat acuzațiile că a pus Do și un fost lider al Bisericii Budiste unificate din Vietnam, regretatul Thich Huyen Quang, sub arest la domiciliu. Aceştia „duc o viaţă normală” la mănăstirile lor respective, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Le Dung în 2005.

Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională, un grup independent înființat de Congresul SUA, numit moartea lui Do „o pierdere incredibilă pentru poporul din Vietnam.”

„Cu puterea și grația sa liniștită, el a luptat timp de decenii pentru a păstra și promova libertatea religioasă în Vietnam”, a declarat comisarul Anima Bhargava într-o declarație emisă de grup.

%d bloggers like this:
The Buddhist News

FREE
VIEW